Мутациите, които водят до рак на белия дроб, се считаха

...
Мутациите, които водят до рак на белия дроб, се считаха
Коментари Харесай

Белите дробове се възстановяват сами след спиране на цигарите

Мутациите, които водят до рак на белия дроб, се считаха за непрекъснати и оставащи даже след края на тютюнопушенето.

Но изненадващите открития, оповестени в сп. Нейчър, представено от Би Би Си, демонстрират че има кафези, които остават незасегнати до момента в който пушим, и точно те могат да „ поправят ” белите дробове.

Ефектът се следи даже при пациенти, които са пушили по кутия дневно в продължение на 40 години, а след това са ги отказали.

Хилядите химикали в тютюневия пушек водят до разновидности на ДНК на белодробните кафези - постепенно се трансформират от здрави в ракови.

По-голямата част от клетките, взети от дихателните пътища на пушач, са мутирали под въздействието на тютюна и съдържат до 10 000 генетични промени.

" Тези кафези могат да бъдат обсъждани като мини бомби със закъснител, които се развиват във времето и най-после прогресират до рак ", сподели доктор Кейт Гоуърс, откривател в лондонски университет.

Малка част от клетките обаче остава невредима. Как тъкмо заобикалят генетичното опустошаване, породено от тютюнопушенето, не е ясно, само че откривателите споделят, че те като че ли „ съществуват в нуклеарен бункер “.

След като някой се откаже от тютюнопушенето, точно тези кафези порастват и заместват повредените кафези в белите дробове.

Според изследване, направено измежду хората, които са спрели цигарите, до 40% от клетките им наподобяват тъкмо като тези на хора, които в никакъв случай не са пушили.

" Бяхме изцяло неподготвени за откритието ", съобщи доктор Питър Кембъл от института Сангър пред Би Би Си.

Той добави: „ Има популация от кафези, които по някакъв метод вълшебен попълнят лигавицата на дихателните пътища. Едно от забележителните неща е това, че в организмите на пациентите, които са се отказали, даже и след 40 години пушене, наблюдавахме регенериране на кафези, които бяха изцяло невредими след въздействието на тютюна. "

Изследователите към момента би трябвало да преценяват каква тъкмо част от белите дробове се възвръща. Проучването се концентрира върху главните дихателни пътища, а не върху дребните структури, наречени алвеоли, където кислородът минава от въздуха, който вдишваме в белите ни дробове.

Във Англия има към 47 000 случая на рак на белия дроб всяка година. Близо 3/4 от тях са породени от тютюнопушенето.

Проучванията към този момент демонстрират, че хората понижават риска от рак на белите дробове съвсем от деня, в който откажат цигарите. /dnews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР