Мустафа Юсеин, регистриран тютюнопроизводител, завършил Висшия ислямски институт, но се

...
Мустафа Юсеин, регистриран тютюнопроизводител, завършил Висшия ислямски институт, но се
Коментари Харесай

Животът на тютюнопроизводителя



Мустафа Юсеин, регистриран тютюнопроизводител, приключил Висшия ислямски институт, само че се занимава със земеделие, единствено с тютюн, споделя по какъв начин минава един работен ден:

„ Станах в 2.30 часа, кафе. На равнищата сме от 3 часа. От 3 до 7 часа си берем. Към 7.30 закусваме и след това тръгваме назад да нижем. Ако е по-хладно времето, до 12 часа сме по равнищата, а в случай че е горещо – 10.30 се прибирам у дома. След това ги слагаме в сушилнята. Ако е горещо, си почиваме 2-3 часа. След това към 15.30 часа още веднъж тръгваме към равнищата. По същия метод – до 8 часа берем и нижем, по сушилнята. Много рядко се ляга към 22.00 часа, тъй като деца- в случай че обръщаш малко внимание на децата и към 24 часа си лягаме. В рамките на юни, юли и август един тютюнопроизводител има 4-часов сън. “

Мустафа е на 38 години и макар висшето си обучение и вероятностите пред него, взема решение да остане в Родопите и да се занимава с производството на тютюн, дружно със своя татко:

„ Нямаше никаква друга опция. Или още преди години трябваше да си съберем багажа и да заминем на гурбет. Предполагам, че ние сме последните млади. Доста е трудоемко да се работи. “

На едно от тютюневите полета в покрайнините на Кърджали срещаме баба Ерище, Айде Мустафа и нейния брачен партньор.

„ Синята китка изяде тютюна. Колкото има, толкоз групирам. Хич не е добре. 3 дка виждам, само че тази година никак не е добре. Не изсъхва хубаво поради синята китка. Не се опасявам. Всички хора са положителни. За оран на 1 дка е 35 лв.. За 1 дка отиват към 70 лв. “, споделя баба Ерище.

Съпругът на Айде Мустафа изясни: „ Хубав тютюн има тази година, само че отначалото поради дъждовете беше малко едва. “

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР