Мусинската пещера е една от най-големите туристически атракции в близост

...
Мусинската пещера е една от най-големите туристически атракции в близост
Коментари Харесай

Легенда: Мусинската пещера крие римско злато

Мусинската пещера е една от най-големите туристически атракции наоколо до Павликени. Тя се намира в землището на село Мусина, в южната му част, съвсем в самото село. Дълга е 382 метра и е напълно изучена и картографирана от спелеолозите.

Легенда споделя, че в дъното на една от залите във водната изложба на пещерата има потопено римско злато, поради което са и честите иманярски нападения.

Пещерата има два входа – единият изсъхнал и по-широк, а другият по-тесен и воден. Във водната част тече подземна река, която идва от десетки километри по карстовите разломи и пещери. Има даже непокътнати мемоари, че преди време в пропастна пещера в региона на село Добромирка (около 17 км по права линия) била пусната плява, която изплувала в Мусинската пещера.

При проучвания е открито, че с водата от извора в пещерата се е захранвала водоснабдителната мрежа на римският град Никополис пъкъл Иструм.

В дълбочина на пещерата се намира „ Синьото езеро “ (Синият вир), което се явява и начало на доста рисков сифон. А сухоземната част на пещерата е населявана от огромна прилепова колония.

Преди 1990 година пещерата е била благоустроена и осветена, а входът затворен. Сега достъпът е свободен, само че е рисково за хора, които не са пещерняци.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР