Мумията на Йотци или както е известен по цял свят

...
Мумията на Йотци или както е известен по цял свят
Коментари Харесай

Татуировките на Ледения човек

Мумията на Йотци или както е прочут по целия свят – Ледения човек, крие не една или две секрети. Върху тялото на праисторическия човек са открити до този миг цели 61 татуировки.

Последната татуировка е била открита безусловно преди дни и съгласно Алберт Цинк, който е откривател и шеф на Института за мумии, е „ била огромна изненада, тъй като не чакахме да открием още една татуировка “.

Всъщност татуировките по тялото на Йотци са били видяни за първи път от туристите, които го откриват в Италианските Алпи през 1991 година По-късно в границите на извършените проучвания на тялото е била направена диаграма, указваща точното местонахождение на всяка рисунка по мумифицираното тяло.

За идентифицирането и документирането на татуировките са употребявани редица художествени технологии, като камери със специфични лещи, които разрешават да се разкрият всички пластове на изображението и да се види какво има под главния слой. Различните лещи улавят разнообразни дължини на вълните – от ултравиолетовия до инфрачервения набор.

Щателното проучване на тялото на Йотци е открило, че по него има общо 61 татуировки, направени от черни линии, с дължина от 0.7 до 4 сантиметра. Обикновено съставляват група от 2, 3 или 4 паралелни линии. Открити са и татуировки, които припомнят на знака плюс.

 Йотци Ледения човек

Последните открити татуировки са били видяни върху долната лява част на гръдния панер. Те дълго време са останали незабелязани, тъй като цветът им съвсем се е слял с цвета на кожата на мумията, потъмняла с времето.

Хората са си правили татуировки още в далечното минало. Татуировките върху тялото на Йотци са били направени от въглищен прахуляк, разбъркан с билки, които са били вкарвани в тялото посредством дребни сечения по кожата.

Според антрополози татуировките на Ледения човек не са били за хубост или с цел да окажат обществения му статус. Най-вероятно са били правени с лечебна цел, тъй като се откриват тук-там, където Йотци е страдал от болежка – долната част на гърба, коленете, сгъвките.

Учените считат, че самият развой на татуиране е наподобявал акупунктурата и посредством него античните лечители са се опитвали да излекуват пациентите си от хронични болки.

Ако теорията на експертите е вярна, то най-вероятно Йотци е страдал от болки в кръста, коленете и глезените. Най-вероятно се е оплаквал от стягане в гърдите. Йотци потвърдено е имал камъни в жлъчката, глисти и артеросклероза.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР