МРРБ публикува за обществено обсъждане два проекта на нормативни документи

...
МРРБ публикува за обществено обсъждане два проекта на нормативни документи
Коментари Харесай

Актуализират се изискванията за проектиране и изграждане на водоснабдителни и на канализационни системи

МРРБ разгласява за публично разискване два плана на нормативни документи

Актуализират се условията за планиране, създаване и техническа употреба на водоснабдителните и на канализационните системи. Целта е те да подхождат на настъпилите промени в европейското и националното законодателство при вземане предвид с националните условия на използване, насъбрания на практика опит и откритите проблеми.

Нова разпоредба ще анулира в този момент настоящата Наредба № 2 от 2005 година за планиране, създаване и употреба на водоснабдителни системи. В нея се показват нормативните актове от настоящото законодателство, които би трябвало да се съблюдават при проектирането, построяването и употребата на водоснабдителните системи. 25 години ще е минималният планов експлоатационен период на водоснабдителните системи и той ще служи за установяване на оразмерителните водни количества. Няма да се позволява свързване на изпразнителни уреди с канализационната система. Извън урбанизираните територии ще се изисква минимум 1,50 м земно покритие над водопроводите под пътища и най-малко 1,20 м за тези под тревни, цветни площи и други терени, ненатоварени от транспортни, строителни и други товари. Земно покритие по-малко от изискуемия най-малко ще е допустимо след технико-икономическа аргументация и предугаждане на топлотехнически и други мероприятия за гарантиране сигурността на тръбопровода.

Проектът на Наредбата за планиране, създаване и употреба на водоснабдителни системи се основава на текстове от настоящата сега разпоредба. В новия документ е заложена цялостна смяна на глава 7 „ Минимални условия към детайлите на водоснабдителните системи при случайно замърсяване с радиоактивни субстанции, рискови химични субстанции и смеси и биологични сътрудници “. Уточняват се условията за установяване броя на потребителите на вода за плановия експлоатационен период и техническите загуби на вода. Конкретизират се анализите и данните, които са нужни при изследването на водоизточниците за питейно-битово водоснабдяване. Прецизира се проектирането на пречиствателните станции за питейни води във връзка с заданието за планиране, оразмерителното водно, дезинфекцията на водата и други. Преразгледани са също условията за планиране на външни водопроводи, водопроводни мрежи и уреди от позиция на оразмерителните водни количества, допустимите скорости, минималните вътрешни диаметри, дистанциите сред спирателните кранове, вътрешния диаметър на обсадната тръба, когато водопроводите минават под железопътни линии, автомагистрали и пътища и улици от І и ІІ клас. Определени са по-пълни и ясни условия към изпитването на водопроводите въз основа на условията на европейските стандарти, включително са създадени две нови приложения за тази цел.

Проектът на наредбата е оповестен за публично разискване в Портала за публични съвещания и интернет страницата на Министерството на районното развиване и благоустройството.

МРРБ предлага също изменение и допълнение на Наредба № РД-02-20-8 от 2013 година за планиране, създаване и употреба на канализационни системи. С него се трансформира обсегът на настоящия сега нормативен документ. Наредбата ще се ползва при нови и съществуващи канализационни системи, като се отстранява досегашният предел от над 200 е. ж. (еквивалентни жители) в урбанизираните територии, защото мерната единица не е използвана за оразмеряване на канализационната мрежа. Предвижда се условията за планиране на оборудванията в пречиствателните станции за отпадни води (ПСОВ) да бъдат използвани в цялост единствено при проектирането на ПСОВ за урбанизирани територии с над 2000 е.ж. Отменя се Приложение № 1, което съдържа условия към минималните защитни зони за помпени станции и ПСОВ за под 150 000 е.ж. Затова ще би трябвало да се обезпечава минимум 350 м защитна зона за ПСОВ, които не подлежат на оценка на влияние върху околната среда по реда на нормативните актове в региона на околната среда. Отстоянието ще може да се понижава с до 50% след доказване, че препоръчаната технология понижава отделянето на нездравословни излъчвания, звук и неприятни миризми. С измененията се уточняват условията за използване на компютърни модели за преструване на оттока, установяване на средноденонощните водни количества за отпадъчни води, дъждоприемните и заустващите уреди. Премахва се директното заустване на отпадъчните води от дюкер и помпена станция във водоприемник. Проектодокументът може да бъде забелязан на Портала за публични съвещания и уеб страницата на министерството.

За всяка от наредбите се предлага измененията да влязат в действие 4 месеца след обявяване в „ Държавен вестник “.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР