МРРБ опростява достъпа до средства за саниране. Мерките са предлижени

...
МРРБ опростява достъпа до средства за саниране. Мерките са предлижени
Коментари Харесай

МРРБ опростява достъпа до средства за саниране

МРРБ опростява достъпа до средства за саниране. Мерките са предлижени в промени на  Закона за ръководство на етажната благосъстоятелност (ЗУЕС), който е оповестен за публично разискване.

Промените са в осъществяване на промяна „ Улесняване и повишение успеваемостта на вложения “, залегнала в Националния проект за възобновяване и резистентност на Република България (НПВУ/Плана) имаща отношение и към осъществяването на план „ Подкрепа за стабилно енергийно възобновяване “, съобщи Стандарт. 

За да се улеснят вложенията за енергийна успеваемост в многофамилните жилищни здания, всяка етажна благосъстоятелност ще следва да открие банкова сметка със особено предопределение за събиране на средства за ръководство и поддръжка на общите елементи на етажната благосъстоятелност. Това ще улесни и кандидатстването по групови заеми пред разнообразни финансови институции. Разпореждането с този запас ще може да се прави от ръководителя на управителния съвет (управителя) въз основа на решение, признато от общото заседание.

Променя се и методът на осъществяване на общо заседание на притежателите. В категорично изброени в закона случай се планува опция общото заседание да се организира посредством онлайн връзка, освен присъствено. Така се усилват опциите за присъединяване на повече притежатели, ползватели и жители и се основават условия за по-добра връзка в етажната благосъстоятелност. В законопроекта е направено предложение и за неприсъствено гласоподаване на решение на общото заседание. То ще може да се извърши до 7 дни след осъществяване на съвещанието посредством декларация, подписана саморъчно и предадена на управителния съвет (управителя), или изпратена на е-поща, подписана с дипломиран електронен автограф. Отпада нормативно избраната опция за отсрочване на общото заседание за идващия ден, в случаите, когато не е налице изискуемият кворум. Според изменението общото заседание ще се отсрочва с един час и ще се счита за законно, колкото и идеалните елементи от общите елементи на етажната благосъстоятелност са показани. 

С измененията  се вменява обвързване всеки притежател или ползвател в период до петнадесет дни от придобиване правото на благосъстоятелност или прилагане на независим обект в постройката в режим на етажна благосъстоятелност, както и при отдаване на независимия обект чартърен или встъпване в друго правно отношение, допускащо престояване на лица разнообразни от притежателя в независимия обект, да подаде декларация за вписване  в книгата на етажната благосъстоятелност на съответните данни. При несъблюдение на това му обвързване, съответният се санкционира с санкция от 50 до 250 лева, когато е физическо лице, или с имуществена глоба от 100 до 500 лева, когато е юридическо лице.

Предвижда се книгата на етажната благосъстоятелност да може да се поддържа и в електронен тип. Данните в нея ще се оповестяват на управителния съвет (управителя) посредством декларация по пример. 

В законопроекта се предлага възнаграждение на заплащане без значение дали шеф е притежател на независим обект в постройката или ръководството е предоставено на търговец, извършващ по занимание ръководство на етажна благосъстоятелност. Въвежда се и задължението на етажната благосъстоятелност да избере надзорен съвет или инспектор, като за тях също е планувано възнаграждение на заплащане. Общото заседание има опция да гласоподава тези хонорари да не се заплащат с изключение на в случаите, когато ръководството е предоставено с контракт на търговец.  Запазва се правилото децата, ненавършили 6-годишна възраст, да бъдат освободени от разноски за ръководство и поддръжка. Управителят на етажната благосъстоятелност ще е задължен всеки месец да разгласява на видно и обшодостъпно място доклад за приходите и разноските за месеца. 

Със законопроекта се регламентира професионалното ръководство на етажната благосъстоятелност в многофамилните жилищни здания. По този метод ще се усъвършенства контролът върху фирмите, извършващи тази активност и ще се подсигурява по-голяма отговорност по отношение на потребителите. Въвежда се условието лицата, които ръководят и поддържат етажната благосъстоятелност, да бъдат търговци по смисъла на Търговския закон. Всички те ще бъдат вписани в специфичен указател към Министерство на регионалното развитие и ще получат удостоверяващ документ. Регистрацията ще важи за период от 5 години и вписаните търговци ще би трябвало да обновяват информацията в него всякога, когато настъпят нови условия, които засягат условията към тях. Ако търговец, който прави ръководство на етажна благосъстоятелност, е без нужната регистрация или продължава да реализира такава активност след изтриване от по този начин поддържания в Министерство на регионалното развитие указател, предстои на имуществена глоба в размер от 500 лева до 1000 лева, а при наново нарушаване тя ще е  в размер от 1500 лева до 2000 лева

За да бъдат вписани в регистъра и да могат да упражняват активността на територията на страната, професионалните домоуправители ще би трябвало да имат приключено висше обучение, професионален опит от най-малко 3 години. Те би трябвало да не са осъждани за съзнателно закононарушение от общ темперамент и да не са лишени от право да заемат материалноотговорна служба. Ще са задължени да наемат по трудово и/или гражданско правно отношение най-малко двама чиновници, един от които с юридическо или икономическо обучение и един със приключено техническо обучение. Ще се изисква и съществуването на подписана застраховка „ Професионална отговорност “, която ще покрива вреди, породени при и във връзка практикуване на активността. Целта на измененията е правата на потребителите на услугата да бъдат оптимално предпазени и да се подсигурява високото ѝ качество. 

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР