Мразовитите температури и липсата на медицински грижи са довели до

...
Мразовитите температури и липсата на медицински грижи са довели до
Коментари Харесай

Зимата уби 15 деца на бежанци в Сирия

Мразовитите температури и неналичието на медицински грижи са довели до гибелта на минимум 15 деца на бежанци в Сирия през последните седмици, оповестиха от УНИЦЕФ, представени от " Франс прес ".

От УНИЦЕФ прецизираха, че осем от децата са умряли вследствие на измръзване в бежанския лагер Рукбан в югоизточната част на Сирия, а седем други по време на бягство от крепостта на екстремисти град Хаджин, който се намира на север от лагера Рукбан.

" Мразовитите температури и тежките витални условия в Рукбан... от ден на ден слагат в риск живота на децата ", акцентира районният шеф на УНИЦЕФ Герт Капелере.

" Само за един месец са умряли минимум осем деца - множеството от тях под четири месеца, а най-малкото - единствено на един час ", добави той.

Капелере изясни, че студът в изолирания необитаем бежански лагер на границата с Йордания, където 80 % от 45 000 поданици са дами и деца, усилва детската смъртност.

Внезапният мраз, който удари района, също има тежки последствия за хората, бягащи от боевете в така наречен джоб Хаджин в Източна Сирия.

Районът покрай иракската граница е сцена на интензивни боеве сред терористите от ДАЕШ ( " Ислямска страна " ), защитаващи последните остатъци от " халифата " си и силите на сирийските кюрди, подкрепяни от въздушните удари на Съединени американски щати.

Според Организация на обединените нации повече от 10 000 души са напуснали региона от декември насам .

" Семействата, търсещи сигурност, срещат усложнения при напускането на зоната на спора и чакат в студа в продължение на дни без заслон или съществени доставки ", очерта бедственото състояние Капелере.

" Опасното и мъчно пътешестване се твърди, че е умъртвило седем деца - множеството от тях под една годинка " в Хаджин, означи представителят на УНИЦЕФ.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР