Мръсният въздух е причина за преждевременната смърт на над 400

...
Мръсният въздух е причина за преждевременната смърт на над 400
Коментари Харесай

Това в България е по-вредно и от най-смъртоносния COVID-19, убива 15 000 българи годишно

Мръсният въздух е причина за преждевременната гибел на над 400 000 европейци всяка година. Заключението е от отчет на Европейската организация по околна среда.

Страната ни е съвсем на върха на черната ранглиста – над 15 000 българи годишно губят живота си поради неприятното качество на въздуха.

Мръсният въздух лишава над 2 години и половина от живота на хиляди българи безшумно и неусетно, считат специалистите.

„ Около 15 000 индивида годишно умират в България. За година от автомобилни произшествия умират към 1 000 души. Има 15 пъти повече, само че тъй като не е толкоз трагичен казусът, не виждаме самата злополука и някак си това се подминава”, разяснява пулмологът Александър Симидчиев.

Мръсният въздух провокира най-често хронични проблеми. „ Това е високото кръвно, хронична обструктивна белодробна болест, инсултите и инфарктите”, добави Симидчиев.

Апаратите за премерване качеството на въздуха демонстрират ясно, че през другите сезони аргументите за замърсяване за разнообразни.

„ През отоплителния сезон, когато паднат температурите и всеобщо хората се отопляват с твърди горива, надлежно стартират да се покачват и равнищата на фини прахови частици. В началото на есента стартира да се следи температурна инверсия и се задържат праховите частици в ниския партерен пласт и надлежно се записват от апаратите.”, изясни Тодорка Петкова от Изпълнителна организация по околна среда.

В горещите месеци пък засиленият трафик е съществена причина за замърсен въздух. Според апаратите, спрямо 2010-та година, в този момент въздухът у нас е по-чист.

„ През 2010-та година на доста места, съвсем във всички автоматизирани станции е била превишена тази норма”, добави Петкова.

Миналата година фини прахови частици над нормата са регистрирани в 22 от общо 46 автоматизирани станции, като максимален брой превишения е имало в Пловдив, в Монтана и във Видин.

В София също въздухът е бил прекомерно нечист предходната година. За да се усъвършенства качеството му следва замяна на печките на твърдо гориво на над 15 000 семейства, в случай че имат предпочитание.

„ До 18-ти септември всички, които се отопляват на дърва и въглища, могат да подадат заявление изцяло гратис. Ще им бъде заменен остарелият отоплителен апарат с нов като опциите са газ, топлофикация, електричество или пелети”, посочи Теодора Полимерова от Дирекция „ Климат, сила и въздух” към Столична община.

Подмяната обаче ще стартира през идната есен.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР