Мрачните статистики по света за жертвите на насилие растат с

...
Мрачните статистики по света за жертвите на насилие растат с
Коментари Харесай

Испания първа в Европа с мерки срещу насилието над жени

Мрачните статистики по света за жертвите на принуждение порастват с всеки минал ден. Те напълно ясно демонстрират, че актуалните превантивни ограничения надалеч не са задоволителни. Добрата вест е, че Испания дава обещание да се заеме по-сериозно със задълбочаващия се проблем в днешно време – насилието над дами.

От началото на 2022 година в Испания беше въведена нова система, която я трансформира в първата страна в Европа, която публично регистрира всички случаи на убийства на дами от мъже, в това число случаите на ликвидиране на деца от мъже, с цел да наранят дамите си.

Системата беше оповестена от министъра на равенството Ирене Монтеро. В края на годината тя приказва за нуждата да се изкорени „ онази друга огромна тиха пандемия “ - насилието против дами, която върлува.

" Своевременното разкриване на казуса е от значително значение. Всеки, който счита, че познава жена, която е под опасност от принуждение, е задължен да реагира. " Монтеро окуражи всички дами, че не са сами и че битката против насилието сред половете е държавен въпрос.

Oт Европейския институт за тъждество сред половете декларират: „ Имаме потребност от задоволително количество данни, с цел да измерим най-пълно фемицида “.

Докато терминът „ фемицид ” е основан от латиноамерикански феминистки и деятели от 90-те години на предишния век, думата постепенно навлиза в европейския подтекст. В Испания броят на дамите, изгубили живота си в резултат на принуждение, учредено на пола, през 2021 година доближи 43, като от 2003 година насам са общо 1125. Спред отчет на Правителствената работа против принуждение, учредено на пола.

До тази година Испания е записала като принуждение, учредено на пола, всяко ликвидиране на дами, за което има доказателства, че са или са били по отношение на причинителя. От началото на тази година обаче статистиката ще включва убийството на всяка жена или дете, за което се смята, че полът е изиграл роля.

От 1 януари 2022г. петте категории убийства, учредени на пола, включват убийства на дами, свързани със полово принуждение, включително трафик и проституция, убийства от мъже на член от фамилията на дамата, както и по този начин наречените убийства на достойнството. Обръща се внимание и на така наречен „ заместен фемицид “ - „ ликвидиране на жена или малолетни деца от мъж, като инструмент за пострадване на друга жена “.

През юни 2021 година голям брой демонстрации се организираха в градове в цяла Испания, откакто мъж беше упрекнат в убийството на двете си дъщери по изключително нечовечен метод, припомят от „ Гардиън “. А във Франция зловещите убийства на дами зачестяват, като единствено на 1 януари са убити три дами от сегашен или някогашен сътрудник. През 2021 година в страната са убити 113 дами от някогашни или сегашни мъже сътрудници.
Една дневно: 367 дами са убити в Турция през 2021 година
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР