Мозъкът среща IoT Екип учени от университета Уитс в Йоханесбург, ЮАР

...
Мозъкът среща IoT
Екип учени от университета Уитс в Йоханесбург, ЮАР
Коментари Харесай

За първи път учени успяха да свържат човешки мозък с интернет

Мозъкът среща IoT

Екип учени от университета Уитс в Йоханесбург, ЮАР направи голям пробив в областта на биомедицинското инженерство. Според известие, оповестено в Medical Express, за първи път въобще учените са намерили метод да свържат човешки мозък с интернет в действително време. Проектът е наименуван “Brainternet ” (от англ. Brain, мозък и интернет, бел.ред.) и безусловно трансформира мозъка във възел вид интернет на нещата (IoT – internet of things) международната мрежа.

Проектът действа като приема мозъчните EEG талази, събира ги в особено EEG устройство, обвързвано с главата на потребителя. Сигналите по-късно се препращат към нискобюджетен компютър Распбери (Raspberry Pi), който от своя страна прави стрийминг към интерфейс за програмиране на приложения и пресъздава данните на отворена страница, на която всеки може да види активността. Адам Пантановиц, супервайзър на плана и учител в учебното заведение по електро – и осведомително инженерство към университета Уитс, споделя:

„ Brainternet съставлява превъзмогването на нова граница в региона на мозъчно – компютърните интерфейс системи. Има липса на познания за това по какъв начин работи човешкият мозък и по какъв начин обработва информацията. Brainternet цели да опрости човешкото схващане за мозъка. Това става посредством непрекъснато наблюдаване на мозъчната активност, както и посредством известна интерактивност. “

Интелектуален мускул

Пантановиц споделя, че това е единствено началото за опциите на плана. Той прибавя, че екипът в този момент се стреми да усили интерактивното прекарване на потребителя с неговия мозък. Някои от тези функционалности към този момент са интегрирани в уеб страницата, само че в тесни граници, лимитирани единствено до тласъци като придвижване на ръката да вземем за пример. „ Brainternet може да бъде подобрявана още доста – за систематизиране на записи посредством приложения за смарт телефон, които да дават данни за логаритъм за изкуствен интелект посредством така наречен машинно учене (machine-learning). В бъдеще ще има информация, която ще тече в двете направления – както изходяща от мозъка по този начин и входяща към него, “ споделя Пантановиц.

Бъдещите приложения за този план биха могли да доведат до вълнуващи пробиви в машинното учене и мозъчно-компютърните интерфейси като Neural Lace на Илън Мъск и Kernel на Браян Джонсън. Данните, събрани в този план ще допринесат за по-доброто схващане на активността на мозъка и по какъв начин да се възползваме от познанието, с цел да прибавяме мозъчна мощ.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР