Моята позиция е, че беше крайно време да се изнесе

...
Моята позиция е, че беше крайно време да се изнесе
Коментари Харесай

Министър Тагарев: МОЧА е тотем на превъзходство на Русия спрямо България

" Моята позиция е, че беше извънредно време да се изнесе от центъра на София ". Това съобщи пред публицисти министърът на защитата Тодор Тагарев в отговор на въпрос за демонтажа на тъй наречените Паметник на Съветската войска, прочут повече като МОЧА - Монумент на окупационната Червена войска.
 
Според него това не е монумент, тъй като тук не е имало война, не е имало и избавление. " Длъжни сме да почитаме всички човек, воювайки на която и да е територия, само че казусът не е подобен. Това е тотем на предимство на Русия по отношение на България ", означи Тагарев.
 
Попитан дали чака " ответен удар " от страна на Русия, Тагарев отговори, че Русия от дълго време ни е оповестила за зложелател. " Не виждам какво повече може да се каже, добави той. Не България търси врагове, противоположното - Русия разгласи НАТО за зложелател, респективно България ", означи министърът на защитата.
 
Министър Тагарев участва на събитие в Централния боен клуб в София по случай 20-ата годишнина от терористичния атентат против база " Индия " в Кербала, Ирак. При случая починаха петима български военнослужещи от състава на Първия пехотен батальон – майор Георги Христов Качорин, старши лейтенант Николай Ангелов Саръев, офицерски претендент Иван Христов Инджов, офицерски претендент Антон Валентинов Петров и офицерски претендент Свилен Симеонов Киров, а десетки бяха ранени.
 
" Нашите герои от Кербала не са забравени – това са свидни жертви, които носим в сърцата и мислите си и ще помним и почитаме, до момента в който я има Българската войска и до момента в който я има България ", съобщи министър Тагарев в обръщението си към фамилиите и околните на починалите, към техните сътрудници и другари.
 
Той напомни, че страната ни взе участие в интервенцията на Коалиционните сили за стабилизиране и възобновяване на Ирак от 22 август 2003 година до декември 2008 година с 11 военни контингента с обща бройка 3367 души.
 
" Българските военнослужещи се оправиха и натрупаха скъп военен опит. Техните дейности заслужават висока оценка и те получиха самопризнание от нашите съдружници ", безапелационен беше министърът на защитата.
 
" Правителството има цялостна изясненост във връзка с условията в защитата. Следващата година бюджетът за защита се чака да бъде 2,05% от брутния вътрешен артикул, което ще ни даде опция да продължаваме да развиваме и укрепваме отбранителните качества ", сподели още проф. Тагарев.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР