Моята история с Венеция започва много преди да се родя,

...
Моята история с Венеция започва много преди да се родя,
Коментари Харесай

Летни маршрути: Един ден във Венеция

Моята история с Венеция стартира доста преди да се родя, в дома ни в София, където прародител ми (вероятно венецианец в предходен живот) е бил захласнат от града и историята му и е познавал всяка педя от него, само че в никакъв случай не могъл да извърши фантазията си да го види. В библиотечката му обаче имаше останали скъпи сувенири, привличащи детското любопитство – луксозна гондола, мъничка венецианска маска и няколко картички с аспект към Сан Марко и двореца на Дожите. Първа обаче баба ми стъпила във Венеция през 50-те още помня живия роман за възхитителен ден, в който (разбира се) имала обаятелен флирт с гондолиер, направила най-хубавата разходка в живота си, купила си същински италиански плат за рокля и едно приятно детско одеалце, в което завивали всички новородени от семейството, в това число и мен, чак до 21 век.

И аз, в моето време, съм влюбена във Венеция. Обичам доста и Флоренция на Данте, Джото, Дуомо, понте Векио, Уфици и дворецът Пити. Но тая нещо особено към Венеция на Тициан, Веронезе, Тинторето, Сан Марко, мозайките, Морите, Дворецът на дожите, мостът Риалто, галериите, Карнавалът, Биеналето, каналите и островите, които вършат Венеция в действителност едно от най-специалните места на този свят. Въпреки възприятието, че градът ще потъне под тежестта на Туриста, макар сергиите с кичозни сувенири, все пак, че към момента е допустимо да видиш круизен транспортен съд покрай площада или въобще да не стигнеш до Моста на въздишките от хора, или пък това, че могат безусловно да затворят портите на базиликата Сан Марко под носа ти, тъй като в празнични дни и неделя тя работи единствено от 14 до 16 часа.



Подарете си ден във Венеция. Първият, само че не последният. Прочетете всичко авансово (гидът на Lonely Planet Venice&Veneto да вземем за пример e чудесено написан и организиран). Направете си кино вечер и гледайте Ал Пачино и Джеръми Айрънс във „ Венецианският търговец “ и отбележете на картата еврейското Гето, с цел да не го пропуснете. Подарете си ден във Венеция. Първият, само че не последният.Изберете работен ден и започнете от пиацале Рома в самото начало на Канале Гранде. Резервирайте онлайн всичко, което можете, авансово – от паркинга до билетите за галерии. Направете не доста упорит, само че доста прецизен проект какво желаете и най-много какво е допустимо да видите за един ден. И се загубете. Само на метри от дребните, съществени улици, водещи към Сан Марко и Риалто, ви чака пуста атмосфера, в която можете да усетите магията на това място и да поемете глътка същински венециански въздух. Очакват ви  фасади, носещи следите от „ acqua alta ” ( високата, придошлата вода) с надвиснали, понякога  страховите орнаменти, носещи загатна от Чумата и тежки времена, мънички мостчета, пресичащи тесни канали, проправящи път през лагуната, под някои от които безгрижно минават превъзходни гондоли. Очакват ви дребни кафенета и заведения за хранене, в които можете да решите даже да спрете времето. Разгледайте очарователните книжарници и ателиета за същински венециански маски и карнавални костюми и несъмнено пастичериите, в които продават типични венециански dolci (сладкиши), на които не може да се устои и където усмихнато ще ви припомнят, че не се пълнее от тестените неща, а единствено от количествата им.



Очаква ви и доста светлина в края на тесните улички, от които се излиза на Канале Гранде, и откъдето можете да се насладите на панорама към Ка Д`Оро и другите  впечатляващи покои на богатите венециански семейства, да извършите безброй фотоси на моторни лодки, гондоли и вапорети или просто да поседнете, преди да поемете към моста Риалто през Рибния пазар до площад Сан Марко и дворецът на Дожите. Само на метри от дребните, съществени улици, можете да поемете глътка същински венециански въздух.След като оцелеете измежду множеството там, погледнете какъв брой е часът на часовниковата кула и Морите на Венеция! Старият отмерва тъкмо две минути от предишното на всеки час, а младият две минути от бъдещето. От там до Галериите на Академията ви разделят няколко минути през дребни площадчета с техните  павилиончета за сувенири, картините на художниците на улицата и един специфичен мост, водещ към Галериите, където ви чакат Тициан, Тинторетто, Веронезе, Карпачо, Каналето – актьори с голямо значение, повлияли историята на изобразителното изкуство в Европа. Седнете на стълбите пред църквата Санта Мария делла Салуте, от която има вълшебна панорама, насладете се на един същински сладолед, поемете мирис и се наредете на опашката за  сбирките от съвременно изкуство на Пеги Гугенхайм. Богатата американка, живяла в Palazzo Venier dei Leoni на Канале Гранде, е посветила живота си на изуството на 20 век и в дома й музей всичко е забавно – от двора и терсата до магазинчето за сувенири. А в сбирката й могат да се видят картини на Пикасо, Брак, Миро, Джакомети, Кандински, Полок...

Когато денят е към края си и сте още веднъж по пътя към пиацале Рома, подарете си едно пътешестване с вапорето, главният тип градски превоз във Венеция. Номер 1 минава по Канале гранде и е прелестен свършек на един подобен ден. Разбира се, за един ден е безусловно невероятно да се види всичко, а и не е належащо, тъй като най-хубавото на местата, които оставят диря в душите ни, е обещанието да се върнем отново...

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР