Мотоциклетисти от сливенски клубове и любители на мотокроса се обединиха

...
Мотоциклетисти от сливенски клубове и любители на мотокроса се обединиха
Коментари Харесай

Мотосезонът в Сливен стартира под мотото: „Шофирайте разумно, животът е с предимство!“

Мотоциклетисти от сливенски клубове и фенове на мотокроса се сплотиха към мотото „ Шофирайте рационално, животът е с преимущество “ на среща във връзка началото на сезона. По самодейност на бранш „ Пътна полиция “- Сливенвчера се събраха представители на мотоклубове „ Хайдути “ и „ Биволи “, както и фенове на мотоциклетизма, които се провеждат в разнообразни групи в обществените мрежи. Целта е понижаване на пътните катастрофи, зародили с присъединяване на двуколесни моторни транспортни средства.

С мотоциклетистите се срещнаха и разговаряха пътните служители на реда Николай Стойчев и Диян Владев, като и психологът от Института по логика на психиката на Министерство на вътрешните работи Лияна Генова. Основно са били разисквани тактики по повод понижаване на жертвите при пътни произшествия. Статистиката сочи, че при произшествията с мотоциклетисти седават повече жертви и тежко ранени. През 2021 година на територията на ОДМВР-Сливен са зародили 2 пътни катастрофи с мотоциклетисти, като има една жертва и един ранен.

През месец февруари тази година е зародило едно тежко пътно произшествие с един умрял в град Сливен. В тази връзка участниците в срещата са дискутирали по главните предпоставки за пораждане на тежките катастрофи. От значение за сигурността сатехническата редовност на транспортните средства, оборудването, правоспособността на водачите. Дискутирани са тематики като „ скоростта и сигурността “, „ отговорността и гражданската позиция “.

Един от най-важните моменти в срещата е диалогът с психолога във връзка с преодоляване и управление на страстите, за рационалното ръководство, за изкушението да се движиш с по-висока скорост, за изключително рисковите другарски съревнования и скоростните надпревари („ гонки ”), които не са регламентирани и постоянно пораждат инцидентно. Други предпоставки са пораждане на произшествия са внезапните промени в скоростта и неочакваните прекъсвания, слаломите сред транспортните средства, атрактивните акробатични демонстрации и емоциално провокираните гонки с други МПС, което може да заплаши и други участници в придвижването.

Спазването на рекомендациите към водачите на двуколеснимоторни транспортни средства сигурно ще способства на понижаване броя на пътните катастрофи и броя на починалите:

- Не прави взаимни отстъпки с техническата нередовност!

- Използвай защитна каска! Осигури каска и за спътника си!

- Снабди се с уместно облекло и други протектори!

- Управлявай мотопед или мотоциклет единствено в случай че сте дееспособен лидер!

- Бъди деликатен на завои и при придвижване наоколо до края на платното!

- Бъди квалифициран за среща с непредвидени рискове!

- Придържай се към балансиран и неагресивен жанр на ръководство, не нарушавай скоростните режими!

- Не участвай в нерегламентирани надпревари („ гонки “)

- Преди пътешестване на далечни дистанции планирай времето си за пътешестване по този начин, че то да включва периодически почивки.

- Когато се наложи да пътуваш в полумрак или през нощта облечи светлоотразителна жилетка.

- Бъди образец за подражателство!

- Търси подпомагане от всички способени държавни и локални органи и организации!

- На телефон 112 подай сигнал за попречване на пътни произшествия!

Обърнато е внимание на обстоятелството, че другите участници в придвижването не могат вярно да преценяват действителната скорост на мотоциклета и времето, за което той ще приближи. В края на срещата всички присъстващи са се обединили под мотото “Шофирайте рационално, животът е с преимущество! “.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР