Мотивът за преврата беше по-добра защита от джихадистите. Западът не

...
Мотивът за преврата беше по-добра защита от джихадистите. Западът не
Коментари Харесай

Преватът в Нигер е предупреждение за Запада

Мотивът за преврата беше по-добра отбрана от джихадистите. Западът не поддържа тази теза, като стопира помощите, в случай че демократичният президент не бъде върнат на власт. Военният режим може да докара до сериозна неустойчивост в района и проблеми с доставките на уран.
В края на юли една от видимо по-стабилните страни в района на Сахел в Африка неприятно изненада останалия свят. Военни, водени от началника на президентската армия военачалник Абдурахаман Чиани, оповестиха, че са поели контрола над Нигер.
Мотивът за преврата беше по-добра отбрана от джихадистите. Западът не поддържа тази теза, като стопира помощите, в случай че демократичният президент не бъде върнат на власт. Военният режим може да докара до сериозна неустойчивост в района и проблеми с доставките на уран.
В края на юли една от видимо по-стабилните страни в района на Сахел в Африка неприятно изненада останалия свят. Военни, водени от началника на президентската армия военачалник Абдурахаман Чиани, оповестиха, че са поели контрола над Нигер.

Това се случва по-малко от две години откакто в страната се организира първото демократично предаване на властта. Тя беше поета от определения с болшинство Мохамед Базум, като той съумя да сътвори положителни връзки със западни сили като Съединени американски щати и Европейския съюз (ЕС).
Реклама
Причината за свалянето му от власт е същата като тази, заради която Западът стартира доста да подкрепя Нигер - борбата с джихадистите, които имат извънредно мощно наличие в района. Освен Сахел екстремисти управляват обширни сектори от Североизточна Нигерия и Сомалия. През 12-те месеца до юни повече от 22 хиляди души са починали вследствие на принуждение, обвързвано с джихадистите. Това е 50% повече спрямо миналата година и двойно повече от броя на убитите в Ирак през 2014 година, когато Ислямска страна беше в своя пик.

Военните, водени от Чиани, считат, че могат да се оправят по-добре със отбраната на популацията. Според тях основната причина за свалянето на президента е " влошаващата се сигурност в страната ". В изказване в обществените медии армията съобщи, че поддържа преврата, с цел да предотврати " смъртоносна борба ", която може да докара до " кървава баня " в Нигер. Американската връзка Една от страните, които най-сериозно поддържат африканската страна в последните години, е Съединени американски щати. Вашингтон мощно разчиташе на Нигер по въпроса за оправянето с джихадистите, като в страната има към 1100 американски бойци, които работят от две бази. Американската войска даже образова локалните си сътрудници по какъв начин дейно да организират контратерористични интервенции. По този метод може да се каже, че косвено американците са дали на нигерските военни нужните познания, с цел да решат, че те ще се оправят по-добре с тази задача от досегашния президент Базум.

Освен образованието и въоръжаването с дронове Съединени американски щати изпраща и обилни суми в столицата Ниамей. Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен беше първото публично американско лице, което посети африканската страна, като това стана през март. Тогава той разгласи нова филантропична помощ в размер на 150 млн. $. Държавният департамент тогава заяви, че възнамерява да отпусне 101 млн. $ за фискалната 2023 година, а средствата трябваше да бъдат ориентирани за продоволствена сигурност, народна власт и ръководство и сигурност. През фискалната 2022 година са били отпуснати 135.4 млн. $ по данни на Държавния департамент.

Скоро след преврата обаче Блинкен съобщи, че в случай че Базум не бъде върнат на власт, американското финансиране ще спре. " Нека бъда доста, доста явен ", сподели Блинкен на конференция в Бризбейн, Австралия. " Тази поддръжка е в очевидна заплаха ", съобщи той, представен от VOA News. " Нашето партньорство в региона на стопанската система и сигурността с Нигер, което е доста, стотици милиони долари, зависи от продължаването на демократичното ръководство и конституционния ред, които бяха нарушени ", добави Блинкен. Това не е изненадващо развиване, защото Законът за задгранична помощ не разрешава такава да бъде давана на която и да е страна, в която определеният водач на държавното управление е бил свален посредством държавен прелом или с декрет. Изключение е допустимо само ако държавният секретар реши, че даването на помощ е в полза на националната сигурност на Съединените щати.
Реклама
" До този прелом Нигер беше считан като модел ", сподели Камерън Хъдсън, старши помощник на Програмата за Африка в Центъра за стратегически и интернационалните проучвания. Съединени американски щати " трупаха пари и внимание, похвали, поощрение и вложения и помощ за Нигер, повече от всяка друга страна в района ", изясни Хъдсън. " Това е огромна спънка за Вашингтон ", добави той пред Al Jazeera. Бившата колониална мощ към този момент не е добре пристигнала Друга директно наранена от преврата страна е Франция, като Нигер беше колония на Париж до 1960 година Макар и първоначално първият самостоятелен президент Амани Диори да съумява да резервира положителните връзки с колонизатора, това не може да бъде казано за сегашната обстановка.

Превратът провокира демонстрации против Франция, като посолството й беше атакувано. Протестиращите в неделя даже скандираха " Да живее Русия ", " Да живее Путин " и " Долу Франция ", както и подпалиха стените на постройката.

Въпреки това френското държавно управление съобщи, че не възнамерява изтеглянето на основаните в страната към 1500 военни. Ситуацията с цивилните обаче е друга, като Париж провежда полет, който прибра 262 души назад в страната. Подобни начинания предприе и Италия, която си върна 72 души рано сутринта във вторник. Регионът е изправен пред огромна неустановеност Макар и публично декларираната причина за преврата да е търсене на по-голяма сигурност, действителността е друга. От една страна, прекъсването на средствата от западните сътрудници непроменяемо ще попречи на развиването на Нигер. От друга страна, превратът може да докара до съществени безредици в района, като причина за това е поддръжката на няколко от съседките за военните водачи в страната.
В изказване в обществените медии армията съобщи, че поддържа преврата, с цел да предотврати " смъртоносна борба ", която може да докара до " кървава баня " в Нигер Източник: Reuters
Икономическата общественост на западноафриканските страни (ECOWAS), в която вземат участие Кабо Верде, Гана, Бенин, Сиера Леоне и Буркина Фасо, съобщи, че постоянното държавно управление би трябвало да бъде възобновено до 6 август. В противоположен случай организацията е подготвена да предприеме военни дейности против хунтата на Нигер.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР