МОСВ и експерти на Световната банка представят Национална програма за

...
МОСВ и експерти на Световната банка представят Национална програма за
Коментари Харесай

Национална програма за подобряване на качеството на въздуха ще бъде представена от експерти

МОСВ и специалисти на Световната банка показват Национална стратегия за възстановяване на качеството на въздуха.
За предаването „ Преди всички “ по „ Хоризонт “ Боян Рашев – ръководещ сътрудник в  консултантска компания, взела участие в началния стадий на писане на програмата, показа, че чака заложените ограничения да се случат:

„ Най-силната мярка, от която се чака действително най-големия резултат, е поетапното унищожаване на старите отоплителни уреди - печки на дърва и въглища, които са в действителност най-големия източник на замърсяване по градовете в България. Много по-голяма част от замърсяването идва от отоплението спрямо превоза

В България няма по какъв начин хората да не се отопляват на дърва, пелети или някаква биомаса, тъй като всички други различни са доста по-скъпи – виждате какво се случва с газа, с парното, а огромната бомба ще избухне, когато пристигна нарастването на цените на тока. Българите се топлят най-масово или на електричество, или на дърва “.

Според Рашев, енергийната политика на Европа е „ сбъркана в доста връзки “, едно от които е стремежът ѝдазатвори ТЕЦ-овете. У нас поради тази политика е застрашено съществуването на Топлоелектрическа централа Марица Изток 2, което е рисково за българската енергийна система.

„ Големият проблем е, че казусът не е в промишлените предприятия, казусът всеобщо е в семействата, а кметът няма механизъм глоби всички семейства “

Всяка седма-осма кола също е „ супер замърсяваща “. В програмата има мярка, обвързвана с по-сериозен надзор върху Годишните механически прегледи и друга – обвързвана с това КАТ за стартира да стопира такива коли от придвижване. 
Рашев е оптимист, че замърсяването на въздуха ще намалее внезапно, тъй като с повишението на виталния стандарт у нас хората сами изхвърлят печките на твърдо гориво, които въпреки и евтини лишават доста време на притежателите си.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР