Москва. Западът започна да губи самообладание заради руските амбиции в

...
Москва. Западът започна да губи самообладание заради руските амбиции в
Коментари Харесай

„Московский Комсомолец“: Западът започна да губи самообладание заради руските амбиции в Арктика

Москва. Западът стартира да губи хладнокръвие поради съветските упоритости в Арктика, написа съветският вестник „ Московский Комсомолец “
Арктика още веднъж притегля окото. Нещо повече, недружелюбните погледи стават от ден на ден. Така една от главните тематики на V Международния арктически конгрес, която стартира на 9 април в Санкт Петербург, беше добива на запаси. Това значи, че никой няма да се ангажира да изключи в близко бъдеще същинска война за арктическите запаси. В този случай Русия, която мощно се опълчва на " разделянето " на Арктика в името на шепа вкаменелости, се трансформира в спънка.
За мнозина това „ проявление на мускули “ към Арктика е ясна като „ две или две ”: Северния морски път и на практика безкрайни въглеводородни ресурси. Първата причина затруднява на първо място Обединеното кралство. Откриването на Северния морски път за постоянен търговски трафик от Тихоокеанския район до Европа е за тях „ кост в гърлото “.
Англия се движи бързо от проектите си към бизнеса - още при започване на октомври 2018 година 800 английски командоси дойдоха в Норвегия. Те бяха подсилени с верижни бронирани транспортни средства " Викинг " и противокорабни самолети " Посейдон ". Както се оказа, това е първата " лястовица " от Британските острови - през 2019 година министъра на защитата на Англия Гавин Уилямсън даде обещание да открие пълноценна военна база в Норвегия с до към три хиляди души личен състав.
Информация за идването на въоръжени британци удостовери и министърът на защитата на Норвегия Франк Баке-Йенсен. Твърдението за построяването на британския челен пост в Арктическия район, той незабавно обаче отхвърли. " Това не значи, че ще създадем лична военна база за англичаните на север ", сподели министърът. Според него тази английска агресия е в сходство с дълготрайната тактика за развиване на защитата на Норвегия.
Въпреки това, до момента в който Англия, като се изключи разходката на командосите си по ледените крайбрежия, е безсилна да направи нищо. В по този начин наречения Арктически клуб, който включва Русия, Съединени американски щати, Норвегия, Финландия, Канада, Швеция, Дания и Исландия, тя има единствено наблюдателна позиция.

От година на година Съединените щати и техните канадски другари от ден на ден търсят покритите със сняг полета на Арктика. За тях това не е единствено гръден панер със скъпоценни минерали, само че и отлична база за проваляне на " върлия " противник - Русия.
„ На Запад те схващат геополитическото и военното значение на Арктика - това е най-кратката посока за удари към Русия от Съединени американски щати. Маршрутите на стратегическите бомбардировачи на военновъздушните сили на Съединени американски щати се намират в цялата Арктика ”, изяснява ръководителят на Президиума на “ Руските офицери ”, героят на Русия Сергей Липов. – „ Възможни са удари по тези обекти, в които се намират стратегически запаси: Норилск, Салехард, Диксон, петролната и газова инфраструктура.
В същото време специалистът се съмнява в решимостта на американските сили и техните съдружници от НАТО да нанесат удари. Според Сергей Липов, арктическите станции за радиолокация, военната авиация, пристанищата и летищата, пунктовете за противовъздушна защита и, несъмнено, нуклеарната ледоразбивателна флота са прекомерно рискови за тях, обещавайки огромни загуби.
Освен това, както споделят специалистите за изданието, Алиансът към момента не разполага с въздухоплавателни средства, които да работят при извънредно ниски температури. Да, и арктически кораби няма.
Независимо от това, Съединени американски щати и техните спътници не престават да се приготвят за победна арктическа акция. Така предходната година " ястребите " на Пентагона изпратиха поълнение на Норвегия. С безмълвното единодушие на норвежкото министерство на защитата броят на „ морските тюлени “ в страната ще се усили от 330 на 700 души.
Важен миг – двойно увеличената американска група се реалокира от Трондхайм по-близо до съветската граница. Сега янките ще бъдат заселени в арктическата норвежка провинция Трьомсьо, която е единствено на 500 километра от Русия.
Както изясни за изданието военният специалист Алексей Леонков, тези маневри на Съединените щати имат една цел - да приспособяват своите специфични сили допустимо най-добре към суровите условия на Задполярието и Арктика.
„ Не е изключено, че след това ще донесат там някаква лека бронетехника и артилерия. Така че те, както ми се коства, основават някакъв тип оперативно-тактическа група покрай съветските арктически граници. Защо? Да се опита да устои на законното разширение на въздействието на Русия върху арктическия пояс “, заключава специалистът. И освен това не се брои армията на норвежците.

Какво ще се случи в обстановки на рискови военни напрежения със към момента военно необвързаните необвързаните Швеция и Финландия?
" Най-вероятно те ще съблюдават неутралитет ", споделя ръководителят на Президиума на Сергей Липов. - В същото време те могат да дават своята територия и запаси, както е било по време на Втората международна война.
Експертът напомня, че Финландия, макар териториалните си искания, не влиза във войната със Съюз на съветските социалистически републики. В същото време тя даде своята територия, бази и летища на немските войски. И едвам тогава, когато Червената войска претърпя проваляне след поражени, тя сама нападна Съветския съюз.
„ Теоретично, обстановката може да се повтори, изключително откакто финландците имат териториални искания против Русия, - продължава Сергей Липов. - Въпреки това, наблягам, това е единствено доктрина. Няма военни запаси за сериозен напън върху Русия в Арктика! “

Междувременно освен Западът желае да претендира за по-голям арктически дял. Скрити в снега и леда, ресурсите притеглят азиатските страни от десетилетия. Те към този момент се стремят да включат арктическите въпроси в техните ползи. Твърденията за присъединяване в решаването на проблемите в района са декларирани от Китай, Индия, Индонезия, Малайзия и даже Австралия. Ето за какво, Арктика става последователно затоплящ район. И освен поради световното стопляне.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР