Москва. Преди пет години Севастопол и Крим се върнаха в

...
Москва. Преди пет години Севастопол и Крим се върнаха в
Коментари Харесай

„Известия“: Кримски бастион: как се промени военната инфраструктура на полуострова

Москва. Преди пет години Севастопол и Крим се върнаха в Русия. До този миг при всяка власт в Киев Черноморският флот постепенно умираше. Русия не можеше да заменя остарелите кораби и да обновява самолетите от морската авиация, а системите на бреговата защита на Севастопол и противовъздушната защита (ПВО) на флота просто не съществуваха като такива. Тези задания трябваше да бъдат решавани от въоръжените сили на Украйна, само че през 2014 година съществуваха на практика единствено на хартия. След влизането на Крим в състава на Русия Черноморският флот получи нов живот, написа съветският вестник „ Известия “ в материал, показан без редакторска интервенция.

Във водата

По-рано Черноморският флот носеше прозвището „ музей на морските кораби “. Например, стражевият транспортен съд „ Сметливий “ през тази година ще означи 50 години работа. Няколко десантни кораба са още по-стари. А избавителният съд-носител на подводни апарати „ Комуна “ е издигнат още по времената на Руската империя.
Но сега, пет години по-късно, такова название за Севастопол към този момент не е настоящо. През 2016-2018 година там дойдоха три фрегати план 11356: „ Адмирал Григорович “, „ Адмирал Есен “ и „ Адмирал Макаров “. Тези кораби към този момент направиха редица походи в Средиземно море. На тяхна сметка са и ракетни стрелби с „ Калибри “ по позиции на терористичната организация „ Ислямска страна “ и сполучливи случаи на разкриване на задгранични подводници.
Освен тях в състава на 30-а дивизия от надводни кораби влизат стражевите кораби „ Питливий “, „ Ладний “ и към този момент упоменатия „ Сметливий “. Флагман на флота е ракетният крайцер „ Москва “ – скоро той още веднъж ще бъде пуснат на вода, само че към този момент в новото си качество. Освен това не е изключено още една от строящите се сега фрегати план 22350 вид „ Адмирал Горшков “ да бъде изпратен в Черноморския флот.
Значително събитие стана и възраждането на популярния черноморски док за подводници. През 2014 година в състава на флота има единствено една такава – „ Алрос “. Но през 2019 година те към този момент са седем – добавени са кораби план 6363. Въпреки че юридически мястото на базиране на четвърта бригада от подводници е Новоросийск, в действителност плавателните съдове са на своето историческо място в Южната бухта на град Севастопол. Две подводници – „ Великий Новгород “ и „ Колпино “ – служат в сирийското пристанище Тартус. Между другото, черноморските страни - България, Румъния и Украйна - са изгубили своите подводни сили.
В състава на Черноморския флот има четири дребни ракетни кораба: от план 1239 „ Бора и „ Самум “ и ракети „ Москит “, както и два кораба план 12341 „ Штиль “ и „ Мираж “ с ракети „ Малахит “. Напълно е допустимо последните в най-скоро време да бъдат оборудвани с ракетни системи „ Уран “. През 2018 година в състава на ЧФ влизат два дребни ракетни кораба план 21631 „ Орехово-Зуево “ и „ Вишний Волочек “ с ракети „ Калибър “. През 2019 година би трябвало да се причислят и „ Ингушетия “ и „ Грайоворон “. От 2019 година флотът ще стартира да получава дребни ракетни кораби план 22800, също въоръжени с „ Калибър “. Първи ще е „ Циклон “, а сега в Керч и Феодосия се строят още пет.
Освен тях във флота влизат пет ракетни катера, шест дребни кораби за битка с подводници и девет миночистача (тралчика).
Сред всички съветски флотове, Черноморският разполага с максимален брой десантни кораби – има седем от тях. Военноморският флот възнамерява да продължи със строителството на десантни кораби, тъй като в огромна степен с помощта на тях се обезпечава действието на „ сирийския експрес “. От всички съветски територии, Крим се намира най-близо до Сирия, по тази причина от полуострова се води снабдяването на съветската формация в близкоизточната страна. Бойната авиация се трансферира в Сирия, с цел да взе участие в интервенциите на Военнокосмическите сили (ВКС) точно от кримските летища. Подразделения на ЧФ вземат участие в защитата на точките на базиране на съветската войска в Сирия и в съпровождането на конвоите с филантропична помощ.
През 2018 година в състава на ЧФ влиза патрулният транспортен съд план 22160 „ Василий Биков “. Изпитанията на втория представител на тази серия – „ Дмитрий Рогачев “ – към момента продълбават. Преди броени дни в Керч бе спуснат на вода третият многофункционален военен транспортен съд от ново потомство „ Павел Державин “, а до 2022 година в състава на флота ще влязат още три такива. Новопостроените кораби бяха част от новото поделение на 184 бригада за защита на акваторията на Новоросийск.
През лятото в Севастопол ще дойде нов тралчик план 12700 „ Иван Антонов ”. Той ще бъде последван от „ Владимир Емелянов “ и „ Георгий Курбатов ” – от края на Втората международна война изминаха 74 години, само че в крайбрежните води на Крим и досега има морски мини.Освен това, напоследък решаването на дилемите по патрулирането на Средиземно море все по-често се трансферира на Черноморския флот.
Освен бойните кораби, в състава на ЧФ влязоха и нови избавителни влекачи – на борда си те имат разнородни подводни апарати. Скоро флотът ще бъде запълнен с нови танкери и многофункционални плавателни съдове. Възможностите за разузнаване са увеличени от новия разследващ транспортен съд „ Иван Хрус “.
Задачите за мониторинг на морската среда се вземат решение от 77-а зона за наблюдаване. Радарните постове в тази област управляват цялата активност в Черно и Азовско море. През 2019 година региона ще получи радарите „ МР-232 Буссоль-С “, информацията от които ще бъде изпращана в автоматизираната система за механически надзор „ Рубеж “.
Общо от 2015 година ЧФ е получил повече от 50 нови кораба, подводници, катери и помощни съдове.

На сушата

В годините на Великата Отечествена война морските пехотинци пазят Одеса, Севастопол и Новоросийск и вземат участие в десанти. Днес 810-а бригада на морската пехота е гордостта на Черноморския флот. През 2016 година това съединяване е наградено с медал „ Жуков “ за присъединяване си в бойните дейности в Сирия, а при започване на 2018-а получава звание гвардейска. Струва си да се означи, че бригадата към този момент размени руските БТР-80 с най-съвременните БТР-82АМ.
ЧФ постоянно е бил мощен и със своите подразделения от специфични елементи. През 2016 година в състава на флота се появява „ крайбрежен спецназ “ – специфичен отряд за битка с диверсанти, който разполага с противодиверсионни катери „ Грачонок “ и бойни катери „ Раптор “.
Под ръководството на 22 армейски корпус е 126-а бригада на бреговата защита, която има в състава си танкови, мотострелкови и планински подразделения. По своята боева мощност тази бригада не отстъпва съвсем нищо на мотострелкова дивизия. В корпуса влиза също и 127-а бригада на разузнаването, снабдена с разнообразно радиоелектронно съоръжение и безпилотни летателни апарати.
Задачите по артилерийската поддръжка взема решение 8-и полк. В допълнение към РСЗО (Ракетна система за залпов огън) „ Торнадо “ той е получил системи РСЗО „ Ураган “ и „ Ураган-1М “. Освен това в неговия състав има дивизиони, въоръжени с най-съвременните противотанкови системи „ Хризантема “.
В случай на нужда от запасняци и резервисти може да бъде разгърната 47-а дивизия за териториална защита.
През 2014 година е възобновена системата за брегова защита на основната база на ЧФ, а и на целия Крим. Основа на бреговата защита става 15-а ракетна бригада. В момента в състава й влизат по два дивизиона с брегови ракетни системи „ Бастион “ и „ Бал “, както и възобновената подземна ракетна система „ Утес “. Тази „ супербригада “ е способна обезпечено да унищожи всеки влезнал в Черно море задграничен боен транспортен съд.
Радиоефирът над Крим се управлява от 475-и център за радиоелектронна битка. На въоръжение в центъра, съответно има най-съвременните, създадени след 2012 година, системи за заглушаване на връзката на КВ „ Мурманск-БН “.
В Джанкое се базира десантно-щурмови батальон на Въздушно-десантните войски (ВДВ), който е ситуиран най-близо до руско-украинската граница. През 2019 година в града ще бъде образуван 97-и десантно-щурмови полк към 7-а гвардейска Новоросийска десантно-щурмова (планинска) дивизия.

Във въздуха

Крим от дълго време е считан за „ непотопяемият самолетоносач “ на Русия. През 2014 година на полуострова са били ситуирани четири авиационни полка. Един от тях е 43-и морски щурмови полк. През 2016 година той се елементарни с бомбардировачите Су-24 и сега на работа в негови състав са щурмовиците Су-30СМ и Су-24М. Други авиополкове са елементи на 27-а смесена дивизия от 4-а Въздушна войска на Върховен касационен съд.
Полковете са ситуирани в Гвардейский, Джанкое и Белбек. На летището Гвардейский е основан 38-и разбъркан авиополк с бомбардировачи Су-24М, разследващи самолети Су-24МР и щурмовици Су-25СМ. 37-и унищожителен авиополк е основан на летището Белбек. Той има на въоръжение изтребители Су-27М, Су-27 и Су-30М2. През 2019 година е приключена реконструкцията на летището и в този момент то може да приема всички типове бойни самолети, в това число стратегически бомбардировачи. В Джанкое е ситуиран 39-и вертолетен авиополк с най-съвременните Ми-28Н, Ка-52, Ми-35 и Ми-8АМТШ.
Прикритието на Крим от въздушни набези реализира 31-а дивизия на противовъздушната защита (ПВО). През 2017-2018 въздушното пространство на Крим е защитавано от четири дивизиона системи С-400, ситуирани в Джанкое, Евпатория, Севастопол и Феодосия. Те са поддържани от няколко дивизиона С-300ПМ, както и бойни машини „ Панцирь-С “. През зимата на 2018-а година към Керч, за прикритието на Кримския мост, е ситуиран спомагателен дивизион „ Панцирь-С “ и в този момент небето над полуострова е напълно покрито.
За въздушното пространство наблюдават радари 55Ж6М „ Небо-М “. Те са ситуирани в Крим при започване на 2018 година и дават отговор за цялото въздушно пространство над Черно море до проливите Босфор и Дарданели.
В 22-и армейски корпус влиза 1096-и зенитен полк. Засега той е въоръжен със ЗРК „ Оса “, само че тя последователно се заменя от системи „ Бук-М2 “ и по-съвременните „ Бук-М3 “.
Управлението на авиационните сили, средствата за Противовъздушна отбрана, бойните хеликоптери и дроновете се реализира благодарение на нова автоматизирана система за ръководство с детайли на изкуствен интелект.
Туристите, пътуващи по Черно море, при влизането си в Севастопол могат да извърнат внимание на две огромни сиви здания. Това е радар от системата за предизвестие за ракетно нахлуване „ Днепър “. От това място се следи южното и западното направление. Известно е, че през 2019 година в Севастопол ще стартира строителството на нов радар „ Воронеж-СМ “.
За пет години към Крим и Севастопол е основан мощен предпазен „ бастион “, който подсигурява отбраната на жителите на полуострова от всяко нахлуване извън.

Превод и редакция: Иван Христов

Още военни вести четете в профилираното издание на Фокус " Военни вести "
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР