Москва обяви, че нейните сили ще прекратят едностранно бойните действия

...
Москва обяви, че нейните сили ще прекратят едностранно бойните действия
Коментари Харесай

Москва обяви едностранно прекратяване на огъня в Мориупол

Москва разгласи, че нейните сили ще прекратят едностранно бойните дейности в Мариупол, с цел да могат мирните жители да изоставен завода " Азовстал ", предадоха международните организации, като цитират изказване на Министерство на отбранатана Русия.

Прекратяването на огъня влиза в действие от 14 часа московско време (11 часа по Гринуич), като съветските военни и подкрепящите ги проруски сепаратисти ще се изтеглят на безвредно разстояние.

Мирните жители, затворени в завода, ще могат да изоставен в определена от тях посока, посочи министерството.

Категориите лица, на които е позволено да изоставен металургичния комплекс, са дамите, децата и работещите в завода.

" Ако в металургичния цех към момента има цивилни, пожелаваме категорично от Киев да даде на командирите на (украински) националистически обединения заповед да ги освободят ", се споделя още в изказването на съветското военно министерство, представено от Франс прес.

Огромният комплекс от тунели под завода " Азовстал " е последният бастион на силите на Киев в Мариупол, опустошеният от обстрела пристанищен град на Азовско море.

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че там се намират към 1000 мирни жители и стотици ранени, при извънредно тежки условия, без вода и ресурси от храна.

Киев е призовавал нееднократно Москва да им даде опция да изоставен безвредно, напомня Асошиейтед прес.

Русия нееднократно е желала предаването на силите, защитаващи " Азовстал ", които дефинира като екстремисти и задгранични наемници. Зеленски предизвести, че ще прекъсне мирните договаряния с Москва, в случай че последните бойци в " Азовстал " бъдат убити, напомня Агенция Франс Прес.

" По въпроса за това, че от Азовстал " не може да се излезе ". Може, в случай че киевският режим престане да употребява тези хора за жив щит ", написа говорителката на съветското външно министерство Мария Захаровав канала Телеграм, представена от ТАСС.

Русия възнамерява да разиска въпроси, свързани с Мариупол и " Азовстал " с генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш по време на идното му посещаване в Москва тази седмица, заяви Ройтерс, като цитира изказване на външното министерство.

Блинкън: Русия се проваля, Украйна съумява

Русия не съумява в устрема си да победи в Украйна, сподели държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън, представен от ДПА.

" Що се отнася до съветските военни цели, Русия се проваля, Украйна съумява ", съобщи Блинкън, който дойде в Полша след посещаване в Украйнатази нощ.Той даде за образец изтеглянето на съветските войски от Киев, с цел да се концентрират върху Донбас.

Според него задачата на Русия е да отнеме суверенитета и независимостта на Украйна, само че не е съумяла в това макар продължаващите от над 2 месеца офанзиви.

По думите му съветската войска не е оправдала упованията, а стопанската система на Русия е тежко наранена от западните наказания.

" Не знаем по какъв начин ще се развие войната по-нататък, само че сигурно знаем, че суверенна, самостоятелна Украйна ще продължи да съществува доста по-дълго, в сравнение с Владимир Путин е на сцената ", сподели той.

Лойд Остин: Киев може да завоюва войната, в случай че разполага с добра техника

Украйна може да завоюва войната с Русия, в случай че разполага с добра техника, счита американският министър на защитата Лойд Остин. Той заяви това след взаимно посещаване в Киев с държавния секретар Антъни Блинкън, съобщи Франс прес.

" Първото нещо, с цел да спечелиш, е да вярваш, че можеш да спечелиш ", сподели Остин пред медиите след завръщането си в Полша. " И те са уверени, че могат да завоюват ", добави той, визирайки украинците.

" Те могат да завоюват, в случай че имат добра техника, мощна поддръжка ", добави министърът на защитата на Съединени американски щати.

" Искаме да забележим Русия отслабена дотам, че да не може повече да прави неща като нашествието в Украйна ", съобщи Остин пред медиите след визитата си в Киев. " Тя към този момент загуби доста военни качества и с цел да съм прям, доста войски, и ние не желаеме тя да може да възвърне бързо качествата си ", добави той.

Съединени американски щати изпраща нова военна помощ

Украинското президентство разгласява запис на срещата сред Блинкън и украинския държавен глава Володимир Зеленски. В него държавният секретар похвали " изключителната храброст, водачество и триумф, който постигнахте, отблъсквайки тази ужасна съветска експанзия ".

" Свикнахме да ви виждаме на запис по света, само че е прелестно, хубаво е да ви срещнем персонално ", прибавя Блинкън.

Той разгласи още, че Съединени американски щати ще изпратят нова военна помощ на Украйна, а американското дипломатическо наличие ще се завърне последователно в Киев. Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън и министърът на защитата Лойд Остин се срещнаха с украинския президент Володимир Зеленски в Киев тази нощ.

Това беше първото посещаване на американски водачи в Украйна след началото на съветското настъпление на 24 февруари, съобщи Франс прес, като цитира американски представители.

Блинкън разгласи нова военна помощ - директна и непряка, за над 713 милиона $. Тя ще бъде разпределена сред Украйна и 15 други страни в Централна и Източна Европа, показва Ройтерс.

От тези средства към 322 милиона $ са предопределени за Киев, отбелязва Асошиейтед прес. Останалите ще бъдат разграничени сред страни от НАТО и други страни, дали помощ на Украйна от началото на войната.

Новото финансиране е друго от предходните помощи на Съединени американски щати за Украйна. То не включва оръжия от складовете на американската войска, а пари, които страните могат да употребяват за закупуване на оръжия, от които се нуждаят.

Освен това Вашингтон е одобрил продажба на муниции на стойност 165 милиона $. Те не са създадени в Съединени американски щати и са съвместими с оръжията от руската ера, употребявани в Украйна, отбелязва АП.

С това общата сума на американската военна помощ за Украйна от началото на войната доближи 3 .7 милиарда $.

Очаква се Байдън да номинира Бриджит Бринк за дипломат на Съединени американски щати в Украйна. Възможно е американските дипломати да се върнат в Украйна до края на седмицата.

Посещението на двамата министри беше доказано, откакто те се завърнаха на полска територия, отбелязва Агенция Франс Прес.

Русия желае прекъсване на американското оръжие за Киев

Русия е предала на Съединени американски щати нота с искане да се прекратят американските доставки на оръжие за Украйна. Това заяви съветският дипломат във Вашингтон Анатолий Антонов, представен от ТАСС.

" 800 милиона $, такава е цената на оръжията, които ще бъдат доставени за Киев от Вашингтон ", сподели Антонов в изявление за телевизия " Русия-24 ".

" Това е голяма сума, тя не оказва помощ на търсенето на дипломатическо решение, регулирането на обстановката. Предали ли сме нота - да, подчертахме неприемливостта на обстановката ", съобщи той. Допълни, че Русия е поискала преустановяване на тази процедура.

Съединени американски щати се пробват да покачат още повече залозите и да изострят обстановката, разяснява Антонов.

" Задачата е да не се допусне, както американски сенатори декларират намерено, Русия да стои твърдо на краката си, съветските ползи да се почитат по света, да се чува гласът на Русия ", добави дипломатът.

Около 5 .2 милиона украинци са избягали от войната

Броят на украинците, които са избягали от страната след нахлуването на Русия преди два месеца, наближава 5.2 милиона души, заяви Върховният комисариат на Организация на обединените нации за бежанците (ВКБООН), съобщи Агенция Франс Прес.

Общият брой от 5 186 744 души е с 23 058 повече от данните от събота, заяви ВКБООН.

През април страната са напуснали повече от 1 151 000 украинци, до момента в който единствено през март те са били 3.4 милиона.

Последните данни идват в миг, когато украинците означават неделята на православния Великден.

" За народа на Украйна и за тези, които са принудени да изоставен страната, това ще бъде още един ден на боязън, тъга, загуба и разлъка с околните, защото войната продължава да бушува безмилостно ", написа висшият комисар на Организация на обединените нации за бежанците Филипо Гранди в Туитър.

" Нека силата и смелостта бъдат с тях ", прибавя Гранди.

Международната организация по миграция (МОМ) към Организация на обединените нации заяви, че след нашествието на 24 февруари в прилежащи страни са избягали още 218 000 жители на трети страни, най-вече студенти и служащи мигранти.

Жените и децата са 90 % от избягалите в чужбина, а мъжете на възраст от 18 до 60 години, които подлежат на готовност, не могат да изоставен страната.

Освен бежанците, по оценки на МОМ, повече от 7.7 милиона души са били разселени в границите на Украйна.

Почти две трети от украинските деца е трябвало да изоставен домовете си, в това число тези, които остават в страната.

Преди нашествието Украйна имаше население от 37 милиона души в районите под държавен надзор, като се изключи анексирания от Русия Крим и следените от проруските сепаратисти райони в източната част на страната.

Според постъпилата от Върховния комисариат на Организация на обединените нации за бежанците информация, съвсем 6 от всеки 10 украински бежанци са минали в Полша , като броят им там до момента е 2 899 713 души . Много от тях са се отправили към други страни в европейската Шенгенска зона.

Преди войната Полша е била дом на към 1.5 млн. украинци - най-вече трудови мигранти.

Общо 774 074 украинци са влезнали в Румъния , сочат данните към 22 април, в това число огромен брой минали там от Молдова. Смята се, че по-голямата част от тях са траяли към други страни.

Други 578 255 бежанци са потърсили заслон в Русия , съгласно обновените на 21 април данни.

Освен това сред 18 и 23 февруари 105 000 души са минали в Русия от следените от сепаратистите проруски райони Донецк и Луганск в Източна Украйна.

Общо 489 754 украинци са влезнали в Унгария.

Молдовската граница е най-близко ситуирана до огромния пристанищен град Одеса. Общо 433 214 украинци са минали в страната, която не е член на Европейски Съюз и е една от най-бедните в Европа. Повечето от тях са траяли напред.

354 329 души са пресекли най-късата граница на Украйна със Словакия.

Към 21 април 24 084 бежанци са стигнали на север до близкия съдружник на Русия - Беларус.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР