Москва. Москва е въвлечена в конфликта , който е далеч

...
Москва. Москва е въвлечена в конфликта , който е далеч
Коментари Харесай

„Независимая газета“: Въвличат Москва в конфликт , който е далеч по-опасен от спора за Голанските възвишения

Москва. Москва е въвлечена в спора, който е надалеч по-опасен от разногласието за Голанските възвишения, написа съветският всекидневник “Независимая газета “ , като разяснява визитата на ливанския президент Мишел Аун в Москва.
Решението на американския президент Доналд Тръмп за признаването на израелския суверенитет над Голанските възвишения добавя дневния ред на диалозите сред Владимир Путин и неговия ливански сътрудник Мишел Аун в Москва. Сирия и различията с Израел надали са главното, на което е приковано вниманието на държавното управление на Ливан. Бейрут чака посредническа помощ в различен териториален спор, който се разпалва с Израел към шелфа в източната част на Средиземно море, където съветски, френски и италиански компании са подготвени да стартират да създават газови залежи. И Русия, и Съединените щати могат да претендират за ролята на посредник.
Фактът, че Ливан разчита на деликатната интервенция на Русия в обстановката с Левантийския седиментен басейн, където съгласно френските специалисти може да са съсредоточени повече от 3 трилиона кубически метра. м газ и 850 млн. барела. нефт, стана известно малко преди самолетът на Аун да се приземи на летище Внуково-2. " Не виждам никаква причина Русия да не посредничи в разногласието сред Ливан и Израел за морската граница ", съобщи ливанският водач в навечерието на идването си в съветската столица.
Проблемът с границите на Ливан би трябвало да бъде решен освен с еврейската страна - този проблем съществува в дневния ред на диалозите на ливанското управление със сирийското държавно управление, което твърди, че има положителни връзки с Бейрут. Тук Русия, като една от тези страни, на които президентът Башар Асад дължи оставането си на власт, също може да помогне на Ливан - това беше неведнъж маркирано от арабската преса.
Конфликтът сред Ливан и Израел се разпали, откакто държавното управление в Бейрут утвърди издаването на лиценз на консорциум от съветски, френски и италиански компании за правото да създаде блокове 4 и 9 в Левантския седиментен басейн в края на 2017 година. Съответната документи беше сертифицирана през февруари 2018 година Въпреки това, собствеността на 9-ти блок, който се смята за най-обещаващ от позиция на запасите от въглеводороди, се оспорва от еврейската страна. Въпреки териториалните несъгласия, министърът на енергетиката и водите на Ливан Сезар Абу Халил сподели, че сондирането ще стартира през втората половина на 2019 година. „ Консорциумът към този момент е показал проект за развиване и програмен бюджет. Одобрих всичко - сподели той. Ситуацията се усложнява от обстоятелството, че морската граница сред Ливан и Израел, която е де юре от 1948 година в положение на война, към момента не е избрана.
Неотдавнашното посещаване на държавния секретар на Съединени американски щати Майкъл Помпео в Ливан сподели, че Съединените щати желаят да поемат надзор върху възходящия спор сред двете близкоизточни прилежащи страни над морския шелф. " Съединените щати желаят да оказват помощ на Ливан, дружно с Организацията на обединените народи, да оказват помощ за разрешаването на граничния спор с Израел ", съобщи шефът на американската дипломация на среща с ливанската камара на депутатите Набих Бери.
При по-внимателен взор върху обстановката, тя може да се окаже по-експлозивна от търканията сред сирийското държавно управление и еврейската страна над Голаните. Коментирайки обстановката към морския шелф, израелският министър на енергетиката Ювал Щайниц един път сподели, че страната му подготвена да реши казуса дипломатически, само че не изключи сюжет със мощ, в случай че еврейската страна бъде атакувана. Тези опасения са оправдани. Лидерът на " Хизбула " Хасан Насрала в миналото прикани ливанското държавно управление да " пази правото да развива офшорни газови залежи в Източното Средиземноморие, като разчита на националното единение " Всички ливанци са подготвени да се обединят, с цел да защитят запасите от петрол и газ, благосъстоянието на целия народ “, изрази увереността си Насрала. Той поучава държавното управление в Бейрут " да не се доверява на посредничеството на Съединените щати ".
Експерти считат, че медиацията в териториалния спор сред Израел и Ливан ще помогне на Русия да укрепи статута на значима мощ в Близкия изток. „ Очевидно е въпросът какъв брой подготвен е съветският състезател да се изправи пред опасности, като взе участие в търг за избран сектор от шелфа, защото резултатите от геоложките изследвания се разграничават доста между тях, съобщи за вестника специалистът на Руския съвет по интернационалните въпроси Антон Мардасов. " В случай на фактически разкриване на въглеводороди, енергийните запаси най-вероятно ще бъдат употребявани за поддръжка на формален Дамаск. "
Експертът е уверен, че политическият фактор играе огромна роля в обстановката към Левантийския седиментен басейн. Москва употребява конюнктурата - спорното отношение на Съединени американски щати и Саудитска Арабия към новия състав на ливанския кабинет и връзките му с Иран и „ Хизбула “, като в това време употребява реториката за опцията за въздържане на Иран в договарянията с районните играчи, - сподели Мардасов.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР