Москва. Може ли Багдад да стане четвъртият участник във вече

...
Москва. Може ли Багдад да стане четвъртият участник във вече
Коментари Харесай

„Правда“: Посещението на Нури ал Малики в Москва може да означава, че Багдад иска да се присъедини към оста Москва-Техеран-Дамаск

Москва. Може ли Багдад да стане четвъртият участник във към този момент съществуващата геополитическа ос Москва-Техеран-Дамаск, пита съветското издание „ Правда “.
Този въпрос добива все по-голяма новост в светлината на почналото на 23 юли четиридневно посещаване в Русия на вицепрезидента на Ирак Нури ал Малики. Бившият министър председател, който беше отхвърлен от поста си по гледище на Съединени американски щати, даде да се разбере, още преди визитата в Москва, че Багдад е подготвен да хвърли предизвикателство на Съединени американски щати. Според думите на Малики, държавното управление е срещу основаването на американски бази в страната, а също така той е изявил готовността на Ирак да купи съветско оръжие.
По време на визитата си Нури ал Малики ще организира диалози с президента на Русия Владимир Путин, министъра на външните работи Сергей Лавров и представителя на Съвета на Федерацията Валентина Матвиенко.
Възможно е по време на тези срещи да бъде получен отговор на основния въпрос: дали Ирак ще е съдружник на Съединени американски щати или на Русия?
Изследване наречено “Цена на войната “, извършено от Института по интернационалните проучвания към Брауновския университет е посочило, че разноските на Съединени американски щати за войната в Ирак са повече от два трилиона $, 1,7 трилиона, от които са отишли за директно финансиране на военните интервенции, а 490 милиарда – за разнообразни заплащания към ветераните от войната.
Поради тази причина е ясно, че откакто Съединени американски щати са изхарчили два трилиона $ от парите на данъкоплатците в Америка, Белия Дом и Конгреса ще се постараят да създадат всичко по силите си, с цел да не се измъкне Ирак от тяхната орбита на въздействие.
През юли 2017 година Ирак подписа договорка за покупката на танкове Т-90 от Москва. Това е последната от няколкото сходни покупко-продажби през последните години и няма по какъв начин това да не нервира Вашингтон, защото Багдад настойчиво избира съветското въоръжение пред американското.
Още един обезпокоителен сигнал за Вашингтон е военното съдействие сред Ирак и Иран. На 22 юли бе подписан контракт за съдействие в областта на защитата сред министъра на защитата на Иран Хосеин Деган и неговия иракски сътрудник Ирфан ал Хаяли.
Този факт може да бъде разяснен като пестник на Багдад по Вашингтон. Доналд Тръмп разгласи Иран за спонсор на тероризма и зове съдружниците на Съединени американски щати да изолират режима в Техеран, до момента в който в това време Ирак подписва с него контракт за съдействие.
Тези обстоятелства може би са свиделство за неуспеха на американската дипломация в Ирак.
Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР