Москва. Министерството на външните работи на Русия публикува на своята

...
Москва. Министерството на външните работи на Русия публикува на своята
Коментари Харесай

Преглед на някои от основните теми в руския печат

Москва. Министерството на външните работи на Русия разгласява на своята публична страница в обществената мрежа Facebook документи, свързани с така наречен Мюнхенски сговор (или Мюнхенско съглашение), написа съветското издание „ Правда “ .
Договорът е подписан на 29-30 септември 1938 година, с присъединяване на Германия, Англия, Франция и Италия. Страните се договарят за предаването на Судетската област, от Чехословакия на Хитлеристка Германия, като за разискванията не е извикан представител на Съюз на съветските социалистически републики.
„ Това е невиждан образец от историята на дипломацията, за намерено нарушение на интернационалното право и общопризнатите етически правила “, написа в известието на съветското външно ведомство.
Мюнхенското споразумение, определяно от историците като разцвет на „ политиката на успокояване “, е охарактеризирано от съветското Министерство на външните работи, като контракт, учреден „ на желания за намаляване и заличаване на руската страна, на стратегическа недооценка на опасността за Западните демокрации, от страна на фашизма “.
От съветското министерство акцентират, че участниците в сговора са си сложили цел, „ посредством отстъпки да понижат натиска на Германия на Запад и да насочат експанзията ѝ на Изток “.
Историците не дават еднопосочни оценки на Мюнхенския сговор. Едни го считат за опит на европейските водачи да реформират изпадналата в рецесия Версайска система по дипломатически път и непременно да запазят мира. Други са склонни да виждат в споразумението блян за заличаване на Съюз на съветските социалистически републики (в изгода на тази доктрина свидетелстват доста исторически документи, в това число мемоари в дневници на западни политици). Например, посланикът на Франция в Москва, Робер Кулондр, е написал, че Мюнхенското споразумение „ е доста застрашителен за Съветския съюз “ и „ откакто Германия обезврежда Чехословакия, пътят ѝ на югоизток ще бъде открит “
***
Хавана. Столицата на Куба – Хавана – е потърпевша доста тежко от урагана „ Ирма “, пиричнил съществени опустошения на огромно количество жилищни постройки, написа съветското издание „ Московский комсолец “ , базирайки се на данни от локалния кубински вестник Granma.
„ В резултат от връхлетялата буря, са развалени 4288 жилищни постройки в Хавана. От тях, 157 са изцяло опустошение, а 986 – отчасти. Покрива на останалите постройки е опустошен изцяло, или отчасти. Ураганът „ Ирма “ е предизвикал най-вече опустошения в регионите Ведадо, Централна Хавана, Стара Хавана и Мирамар, където има огромно количество остарели постройки “, пишат от кубинското издание.
***
Москва. Един от европейските сътрудници на Газпром е признал, че се постанова схемата за финансирането на строителството на газопровода „ Северен поток 2 “ да бъде изменена поради новите наказания наложени от Съединени американски щати. Европейците не виждат нищо ужасно в това и декларират намерено, че търсят начини да излъгват Съединените щати. Как точно ще създадат това, пита съветското издание “Взгляд “ .
Австрийският тръст OMV чака схемата на финансиране на плана за строителството на газопровода „ Северен поток 2 “ да бъде изменена поради новите наказания наложени от Съединени американски щати. Според думите на ръководителят на OMV Райнер Зеле, организирането на планово финансиране за 70% от цената на тръбопровода, както е планувано, явно няма да се случи. На участниците в плана ще им се наложи да търсят средства, или в съветските, или в азиатските банки, или да влагат в него повече лични средства.
„ Ние би трябвало да покажем на всички, че поддържаме този план и не имаме намерение да се отхвърляме от него. Разбира се, ние, явно, ще би трябвало да преосмислим обстановката с финансирането на „ Северен поток 2 “, само че отговорностите по този план, задължението да го доведем до сполучлив край, без всякакво подозрение, остава. Всички предприятия, заели се с реализирането на плана, ще се стараят да изпълнят поетите задълженя “, съобщи Зеле.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР