Москва. Газпром на търга в понеделник, 17 януари, не резервира

...
Москва. Газпром на търга в понеделник, 17 януари, не резервира
Коментари Харесай

Преглед на някои от основните теми в руския печат

Москва. " Газпром " на търга в понеделник, 17 януари, не резервира спомагателен потенциал за пренос на природен газ през територията на Украйна през месец февруари, написа “Российская газета “ .

Общо на търг бяха пуснати спомагателни мощности в размер на 9,8 милиона кубически метра дневно. По-рано „ Газпром “ по сходен метод не резервира спомагателни мощности, препоръчани от Украйна за януари, само че се ограничи до отговорностите по сегашния дълготраен контракт, според който доставя приблизително към 109 милиона кубически метра дневно до края на 2024 година

Известно е също, че съветският холдинг не е запазил потенциала на газопровода „ Ямал-Европа “ за февруари за пренос на газ през Полша. Това следва от тръжните данни на GSA Platform. Общо в понеделник беше препоръчано да се резервира директният потенциал на полския сектор в размер на 89 милиона кубически метра газ дневно, само че предлагането остана непоискано.

Изданието напомня, че газопроводът „ Ямал-Европа “ не работи или работи в реверсен режим, пренасяйки газ от Германия за Полша от края на предходната година. Освен това „ Газпром “ отговорно резервира част от потенциала за януари (19 милиона кубически метра на ден) за експорт на Запад, само че нямаше поръчки за доставки от Европа.

В същото време, съгласно самия „ Газпром “, размерът на дейния газ в оборудванията на ПГХ в Европа в средата на януари е бил с 25% по-нисък от година по-рано. Според съветската компания общо 62,6% от газа, изпомпван през летния интервал, към този момент е взет от подземните складове в Европа. Обемът на дейния газ в европейските складове към 15 януари е единствено 46,9 милиарда кубически метра, което е с един милиард кубични метра под исторически минимални стойности за тази дата, акцентират от „ Газпром “. Според холдинга запасите в украинските подземни газохранилища са намалели до 12,6 милиарда кубически метра. Разликата с миналогодишните данни е 44,2% и с 2,7 милиарда кубически метра по-малко спрямо началната дата на струпване през месец април 2021 година
***

Москва/Киев. Тази седмица външните министри на Германия и Канада ще посетят Киев. Посещенията ще се проведат на фона на изказвания за вероятността от „ провокации, които ще доведат до нахлуването на Русия в Украйна “. Владимир Зеленски предложи да се разиска обстановката в тристранен формат - с президентите на Руската федерация и Съединените щати. Нито Москва, нито Вашингтон към момента са удостоверили подготовката за сходни договаряния, написа съветският вестник “Независимая газета “ .

Преди месец държавният министър на немското външно министерство Тобиас Линднер пристигна в Киев и се срещна с украинския министър Дмитрий Кулеба. Страните се договориха за визитата на Аналена Бербок. Тя дойде в Киев на 17 януари, а на 18 ще организира диалози в Москва.

В същото време стана известно за визитата на канадския външен министър Мелани Джоли. Трябва да се означи, че предишния вторник се организираха телефонни диалози сред Владимир Зеленски и канадския министър председател Джъстин Трюдо, който увери украинския президент, че „ всяка военна инвазия в Украйна ще има съществени последствия, в това число координирани наказания “. Джоли в изявление за канадския ефирен канал CTV не даде пряк отговор на въпроса дали се възнамеряват доставки на оръжие за въоръжените сили на Украйна. Тя сподели: " Най-важният въпрос сега е съдействието с Украйна във връзка с заканите за нейната сигурност... Министърът на защитата работи интензивно по това, водят се договаряния със съдружниците. " Ръководителят на канадската дипломация изясни, че сигурността на Европа зависи от сигурността на Украйна, което значи сигурността на целия свят, в това число и на Канада.

Според Reuters след диалози в Киев Мелани Джоли ще пътува до западните райони на Украйна, където от 2015 година работи задача на канадски военни инструктори, които образоват украински военнослужещи. Работата на задачата се удължава годишно по искане на Киев. В рамките на европейската си обиколка канадският министър ще организира диалози в Париж с френския си сътрудник Жан-Ив льо Дриан, а в Брюксел ще се срещне с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел. „ Канада ще работи със своите сътрудници за поддържане на учредения на правила интернационален ред “, сподели Джоли в навечерието на визитата, представени от украински медии.

Западът е уверен в съществуването на нови закани за интернационалната сигурност. Както и преди, има тревожни изказвания за вероятността от война на украинска територия. В края на предходната седмица CNN, базирайки се на високопоставени чиновници, заяви, че Съединени американски щати са получили информация за подготовката на съветската страна за специфична интервенция в Източна Украйна. Предполага се, че се провежда офанзива, с цел да се обвинят въоръжените сили на Украйна за това и да се употребява провокацията като предлог за нашествието. В унисон с това известие Главното разследващо ръководство на украинското министерство на защитата предишния петък заяви, че „ съветските специфични служби приготвят провокации против военнослужещите на въоръжените сили на Руската федерация, с цел да обвинят Украйна за това “. В известието се споделя, че провокацията може да бъде осъществена в артилерийските хранилища на Оперативната група сили на Руската федерация в Приднестровието.

В същия ден се появиха и други тревожни вести. Първо, огромна хакерска офанзива беше осъществена върху няколко десетки украински държавни уеб страници, след което хората в Киев започнаха да приказват за заканите от сходни офанзиви против сериозни инфраструктурни уреди. В тази връзка Европейският съюз свика особено съвещание на съответната комисия. Жозеп Борел, по време на брифинг след неофициална среща на външните министри на Европейски Съюз, сподели: „ За страдание, не мисля, че това ще бъде последната хакерска офанзива, тъй че сме подготвени да изпратим експерти незабавно щом Киев ги изиска.

Второ, Главното разследващо ръководство на Министерството на защитата на Украйна разгласи повреда в огромния химически цех „ Концерн Стирол “, намиращ се в Горловка, на територията на Донбас, неконтролирана от Киев. Според формалния отчет от 14 януари в предприятието има приключване на амоняк заради разхерметизиране на резервоарите. „ Химичното замърсяване може да докара до екологична злополука в източната част на страната. Москва може да употребява обстановката, с цел да разшири военната си експанзия против Украйна “, такива отчети, базирайки се на разузнаване, разгласиха украинските медии през уикенда. Освен това беше обявено, че задачата на ОССЕ е разкрила военно съоръжение и оръжия отвън местата на дислокация в региони, които не са следени от Киев. И че анализаторите от Conflict Intelligence Team са разкрили прехвърлянето на ракетни системи „ Искандер “ от Далечния изток към границите на Украйна. Като цяло се обрисува осведомителна картина, която подхранваше предходни изказвания за вероятността от война.

Ръководителят на украинската задача към НАТО Наталия Галибаренко сподели в изявление за Voice of America, че след последната среща напрежението по украинските граници не е спаднало: „ Трябва да сме подготвени да продължим дипломатическите старания. Но също по този начин би трябвало да разберете, че Русия може да избере пътя на въоръжен спор. Руските новинарски организации в този миг цитират представителя на президента Дмитрий Песков, който споделя, че Москва към момента желае „ доста съответен отговор на своите доста съответни оферти “ по отношение на гаранциите за сигурност на Руската федерация. Той изясни: „ Имаме прекалено много напрежение на границата. Твърде доста напрежение в тази част на Европа. " В същото време Песков напомни, че Западът не е разгласил доказателства за изказвания за подготовка на съветска военна инвазия на украинска територия.

Бившият началник на Службата за външно разузнаване на Украйна военачалник Николай Маломуж написа в публикация за Главред: „ Ясно е, че Русия още веднъж подвига залозите, даже след несполучливите договаряния в границите на САЩ-Русия-НАТО-ОССЕ. Има ескалация на обстановката, степента е висока, само че не се чакат огромни интервенции на Русия. В избрани райони (например в Донбас) са вероятни единствено специфични интервенции “. Той счита, че никой не е заинтригуван от световна война, в която могат да бъдат забъркани страни с нуклеарни капацитети. Маломуж означи, че страната му би трябвало да се опасява не толкоз от директна военна инвазия, за която пишат медиите, колкото от интервенция за дестабилизиране на мирната територия на Украйна: „ Русия ще продължи да удря болното място – религиозните, междурегионалните и политическите връзки в Украйна “.

В западните столици считат, че въпросът няма да се ограничи до вътрешна дестабилизация. Показателно е изказването на Тобиас Елууд, ръководител на комисията по защита на Камарата на общините на английския парламент. Според The Independent той сподели, че съветската военна експанзия против Украйна е " неизбежна ". И за това идната седмица ще бъде решаваща.

Андрей Ермак, началник на кабинета на президента на Украйна, сподели, че Зеленски е предложил да организира диалози с Путин и Байдън: „... да организираме тристранна среща, евентуално посредством видеоконферентна връзка... Очакваме реакцията на съветска страна, само че нашите американски сътрудници одобриха предлагането с интерес. Прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков сподели пред кореспонденти, че Москва към момента не е получила оферти от Вашингтон за осъществяване на такава среща на върха. Говорителят на Белия дом Джен Псаки означи, че няма информация за украинското предложение, само че като цяло Съединените щати са подготвени за разнообразни договаряния: „ Ако решат, че желаят да вземат участие в дипломатически договаряния, ние сме отворени за това.

Владимир Фесенко, украински политолог и шеф на мозъчния концерн Penta, сподели, че „ към този момент възможностите да се организира среща в тристранен формат, меко казано, не са доста огромни. Мисля, че Русия надали ще се съгласи с това. ” Според него Владимир Путин е подготвен да беседва единствено с Джо Байдън.
***

Москва. Откакто при започване на януари избухнаха най-тежките безредици в Казахстан след независимостта, първият президент на републиката Нурсултан Назарбаев мълчи. 225 души починаха, само че водачът на нацията, който дълги години я въплъщаваше, просто изчезна, написа съветският вестник “Московский Комсомолец “ , като се базира на западни медии.

Някои източници на английското издание на The Guardian оповестиха, че той се крие някъде на брега на Женевското езеро. Други настояват, че е отлетял за Дубай, трети, че евентуално е мъртъв.

Но най-вероятно той към момента е в Казахстан.

„ Според последната ми информация, Назарбаев е в гневни диалози с Касим-Жомарт Токаев за преразпределението на активи, бизнес и банкови сметки “, сподели пред изданието добре осведомен с нещата в Казахстан представител на западното държавно управление в Казахстан.

Токаев, в миналото правилен на Назарбаев, в този момент има намерение да лиши от власт някогашния си покровител и членовете на фамилията му.

„ Борбата за власт продължава. Няма гаранция, че всичко ще завърши спокойно “, сподели западният чиновник.

Бившият министър и консултант на Назарбаев Ермухамет Ертисбаев сподели, че някогашният му началник към момента е в Казахстан.

„ Преговорите не престават, само че е ясно, че ерата на Назарбаев е завършила “, сподели Ертисбаев. Той хвърли виновността за неотдавнашното принуждение върху " реакционните и консервативни сили от клана Назарбаев ".

Токаев към момента не е подлагал на критика обществено някогашния водач на републиката, само че има действителни признаци, че култът към личността е завършил. По-специално, статуята на Назарбаев не беше възобновена на пиедестала, уличните табели с неговото име изчезнаха от улиците на Алмати.

Местният хайлайф бърза да заявява своята обязаност с Токаев. Те се надяват чистките в държавното управление да приключат с членовете на фамилията на Назарбаев и най-близкото му обграждане.

„ Токаев е разумен човек и знае какъв брой значим е имиджът на страната. Той ще работи гладко и деликатно. Той няма да стреля с картечница, ще стреля тъкмо по нежелани хора със снайпер “, сподели източникът на изданието.

Хората в Казахстан се чудят дали Назарбаев в миналото ще се появи обществено, дали Токаев ще се откаже изцяло от предшественика си, дали ще възроди култа към личността или просто ще замълчи.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР