Москва. Ердоган уверява, че в операцията, която Турция планира в

...
Москва. Ердоган уверява, че в операцията, която Турция планира в
Коментари Харесай

„Взгляд“: Турция се готви за „скок на юг“

Москва. Ердоган твърди, че в интервенцията, която Турция възнамерява в северна Сирия, „ цели няма да са американските военни “, които се намират сега в този регион, следен от кюрдите, написа „ Взгляд “ в разбор за оповестеното в сряда желание на турската страна да предприеме дейности в тази част на Сирия.
„ Районът на изток от Ефрат, на територията на Африн (кюрдски анклав в северна Сирия – бел. на „ Взгляд “), беше блокиран и имаше проблеми с приемане на помощи извън “, разяснява пред вестника шефът на Центъра за проучване на Близкия изток и Централна Азия Семьон Багдасаров. „ Противникът е на друго ниво и се чакат доста тежки боеве ".
Боевете в Африн напролет на 2018-та, напомня вестникът, бяха част от интервенция „ Маслинена клонка “, втора военна интервенция на турската армия против кюрдите на територията на Сирия през последно време. Първата, „ Щитът на Ефрат “, беше в северните елементи на провинция Алепо от август 2016 до март 2017-та.
„ Сега ще се срещнат подразделения на сирийската съпротива и Сирийската национална войска (СНА), която е дислоцирана в региона, където се организира интервенция „ Щитът на Ефрат “. Те към този момент две седмици приказват за интервенция, за подготовка на лагери. Според командващия СНА задачата на интервенцията няма да е Манбидж, където са ситуирани турско-американски патрули, а град Тел-Абяд, само че той не е към Ефрат “, разяснява Антон Мардасов, началник на отдела за проучвания на близкоизточните спорове към Института за иновационно развиване и отбелязва особено, че този град не е кюрдски, а арабски и че там непрекъснато има спорове сред представителите на кюрдската федерация в серевна Сирия и локалното арабски население.
От друга страна по този начин може да се сътвори прочут плацдарм за Турция, така че да се реализира по-нататъшно намаляване на Сирийските демократични сили, коалиция, която съществува от 2015 година сред кюрдските „ Отряди за национална самозащита “, арабски формирования и групи на националните малцинства – тюрки, арменци и асирийци.
Турската интервенция, съгласно Мадрасов, от една страна разделя два кюрдски кантона – Кобани и Джазиру, а от друга ще посее разкол измежду кюрдите и ще предизвика следващо овакантяване на арабски групи от обединението. „ По принцип сходен скок е преференциален за Турция и може да се преглежда в границите на мирния развой от Астана “, заключава специалистът.
Става дума за договарянията от Астана сред Сирия и въоръжената съпротива, при посредничеството на Русия, Турция и Иран.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР