Москва е предложила на Пхенян да построи атомна електроцентрала в

...
Москва е предложила на Пхенян да построи атомна електроцентрала в
Коментари Харесай

Washington Post: Русия са направили тайно предложение на Северна Корея

Москва е предложила на Пхенян да построи атомна електроцентрала в КНДР в подмяна на отвод от нуклеарните си оръжия, оповестява Washington Post, базирайки се на източници в държавното управление на Съединени американски щати.

Преговорите са се състояли през миналата есен. Според условията на сделката Русия е трябвало да експлоатира атомната електроцентрала и да изнася всички производни радиоактивни материали, така че КНДР да не ги използва за създаване на оръжия. В замяна Северна Корея ще се откаже от програмата за ядрени оръжия, както и от използването на балистични ракети, но ще получи нов източник на енергия.

Източниците на американското издание отбелязват, че Съединените щати и Китай не биха одобрили такова споразумение, тъй като това ще позволи на Русия да се стабилизира на Корейския полуостров, а освен това Москва ще изиграе значителна роля в осигуряването на енергия в региона. В същото време събеседниците на Washington Post подчертават, че е малко вероятно КНДР да се откаже от ядрената си програма, докато не нормализира отношенията си със САЩ.

Белият дом, ЦРУ и руското посолство във Вашингтон са се отказали да коментират информацията.

Американският президент Доналд Тръмп и севернокорейският лидер Ким Чен-ун преговарят за премахването на ядрените оръжия на полуострова. Първата им среща се състоя в Сингапур през юни 2018 година. Според резултатите от нея страните се договориха, че КНДР е готова да се откаже напълно от ядрените оръжия в замяна на гаранции за сигурност от страна на САЩ.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР