Московски съд замрази банкови сметки с 6 милиона рубли (64

...
Московски съд замрази банкови сметки с 6 милиона рубли (64
Коментари Харесай

Русия запорира банкови сметки на съпругата на писателя Борис Акунин

Московски съд замрази банкови сметки с 6 милиона рубли (64 400 долара), принадлежащи на Ерика Чхартишвили, брачната половинка на видния съветски публицист Григорий Чхартишвили с псевдоним Борис Акунин.


Районният съд на Басмани постанови, че парите в сметките на Ерика Чхартишвили „ са извоювани взаимно от двойката и употребявани за осъществяване на закононарушения “, заяви Радио Свободна Европа.

В началото на февруари същият съд издаде заповед за арест на Акунин по обвинявания в апели към тероризъм и разпространяване на " подправена информация " за съветската войска.

Миналия месец Министерството на вътрешните работи на Русия сложи Акунин в интернационален лист за търсене за хипотетична незаконна активност, макар че не бяха изброени съответни обвинявания против него.

67-годишният Акунин, който сега живее в Лондон, откакто напусна Русия през 2014 година вследствие противозаконното анексиране на украинския Кримски полуостров от Москва, намерено подлага на критика противозаконното навлизане на Москва в Украйна.

По-рано този месец съветското министерство на правораздаването разгласи Акунин за „ задграничен сътрудник “, дружно с няколко други допълнения към наказателния лист, необятно прилаган против критиците на режима.

Миналия месец съветската финансова работа Rosfinmonitoring добави Акунин към листата си с терористи и екстремисти без никакво пояснение, само че в известия в съветските медии се споделя, че против писателя е почнало следствие по обвинявания в дискредитиране на съветските въоръжени сили.

Този ход пристигна по-малко от седмица, откакто един от най-големите издатели на книги в Русия и най-голямата верига книжарници в страната оповестиха, че стопират продажбата на произведения на Акунин и различен известен публицист, Дмитрий Биков, поради техните проукраински и антируски мнения.

През октомври всички съветски театри, представящи пиеси по творби на Акунин, отстраниха името му от афишите.

Акунин беше измежду десетките съветски писатели, които намерено осъдиха експанзията на Москва против Украйна. На 24 февруари 2022 година, незабавно след началото на пълномащабната инвазия на Русия, той написа във Facebook, че в Русия е „ почнала нова ужасна ера “.

„ До последния миг не можех да допускам, че Путин ще стартира тази неуместна война, само че грешах. Винаги съм вярвал, че в последна сметка здравият разсъдък ще победи, и грешах. Лудостта победи “, написа тогава Акунин. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР