Московски съд продължи домашния арест на режисьора Кирил Серебренников, обвинен

...
Московски съд продължи домашния арест на режисьора Кирил Серебренников, обвинен
Коментари Харесай

Режисьорът Кирил Серебренников остава под домашен арест

Московски съд продължи домашния арест на режисьора Кирил Серебренников , упрекнат за корист със средства от бюджета на културното министерство за живописен план, предадоха Франс прес и ТАСС.

Съдията Наталия Дудар съобщи, че по искане на следствието мярката за неотклонение на Серебренников се продължава до 22 август.

До 19 септември е удължен домашният арест на София Апфелбаум , някогашен чиновник в културното ведомство, шеф на Руския научен юношески спектакъл, обвинена по същото наказателно дело.

Обвинения са повдигнати също по този начин против продуцентите Алексей Малобродски , Юрий Итин и Екатерина Воронова. Отделно се преглежда делото против някогашния счетоводител на неправителствената организация " Седмо студио ", направила признания.

Според следствието обвинените са присвоили 133 милиона рубли бюджетни средства от общо 214 милиона, отпуснати през 2011-2014 година на " Седмо студио " за развиване и разпространение на актуалното съветско изкуство в границите на плана " Платформа " на режисьора Серебренников.-->
 Кирил Серебренников Guliver/Getty Images
" Това, което става с мен в този момент, е парадокс. В материалите по делото няма нищо, с изключение на парадокс. Всички пари в брой са плащани през касата против автограф и са харчени единствено за плана " Платформа ", цитира ТАСС изказване на режисьора.

Предния ден на Международния сценичен фестивал в Авиньон бе насочен апел за освобождение на съветския сценичен и кинодеец. Също както на фестивала в Кан, на една от трибуните там бе подложен празен стол в символ на респект към Серебренников , показва Агенция Франс Прес.

Арестът на Серебренников през август м. година провокира шокова вълна в артистичните среди в Русия и на интернационално ниво, припомня Франс прес.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР