Московски съд прибави 3,5 години към присъдата на осъдения по-рано

...
Московски съд прибави 3,5 години към присъдата на осъдения по-рано
Коментари Харесай

Присъдата на бившия монах Сергий е увеличена на 7 г. затвор - Свят

Московски съд прибави 3,5 години към присъдата на наказания по-рано някогашен свещеник Сергий (Николай Романов) по дело за подбудителство към ненавист. Така той ще прекара общо 7 година в пандиза.

Бабушкинският съд в Москва признава опозорения Сергий за отговорен по екстремисткия член 282 от съветския Наказателен кодекс. Според следствието създателят на манастира " Средноуралски " е снимал и качвал в интернет видеоклипове, в които е подбуждал към ненавист към евреите, мюсюлманите и католиците.

Помощникът на Сергей - Всеволод Могучев, получава петгодишна присъда по същото дело.

През есента на 2021 година Сергий към този момент е наказан на 3,5 година в наказателна колония по обвинявания в произвол и склоняване към самоубийство. Последното обвиняване против него е поради проповед, която той разгласява в YouTube и в която пита енориашите дали са подготвени да " отидат на кръста " в името на бъдещето, децата и Русия, припомня Би Би Си.

Проблемите за създателя на Средноуралския манастир (основан през 2005 г.) и неговите жители стартират напролет на 2020 година дружно с пандемията от ковид. В края на април 2020 година Екатеринбургската епархия не разрешава на Сергий да изнася проповеди и да приказва обществено поради видеоклипове, в които той назовава пандемията мит и проклина тези, които затварят църкви поради разпространяването на ковид.

Духовникът е правил и антисемитски изявления, упреквал е управляващите, че основават " фашистки демонски концентрационен лагер ", а през юни 2020 година е записал видеоклип, в който приканва за протест на гласуването на конституционните промени.

" Путин и неговото обграждане са заслон. Чрез ремонти в конституцията, посредством доброволното ни наличие в изборните секции, без значение от нашето единодушие или противоречие (т.е. те се нуждаят от масите), робското ръководство ще бъде узаконено. Това значи, че ние непринудено ще узаконим властта на бъдещия Антихрист и неговите чиновници. Обръщам се към всички нации на Русия: не ходете на избори! ", зове той.

На 3 юли съдът в Екатеринбургската епархия лишава Романов от ранг, като го признава за отговорен в нарушение на монашеските клетви и свещеническата клетва. През същия месец той е санкциониран с 90 000 рубли по административно дело за подправяне на информация за ковид.

Патриарх Кирил утвърждава решението за отнемане на Сергий от ранг на 24 юли, а на 10 септември съдът в Екатеринбургската епархия взема решение да го отлъчи от църквата. Епархията подрежда на Романов да напусне манастира, само че той отхвърля да го направи и повече от 150 монахини остават с него.

Архиепископията назова дейностите на Сергий завладяване на властта. Малко преди Нова година манастирът е щурмуван от полицията за битка с безредиците, а Сергий е арестуван и изпратен в Москва.

Малко преди този момент Разследващият комитет стартира дело за изтезания на деца в Средноуралския манастир. Според следствието незнайни лица на територията на манастира са пребивали деца и са правили други насилствени дейности против тях от 2004 до 2019 година

В Москва на Сергей са повдигнати обвинявания по няколко члена от Наказателния кодекс. След ареста и задържането на Романов монахините и поддръжниците на някогашния схиигумен не престават да живеят в Средноуралския манастир. През април 2021 година те са изселени от манастира със правосъдно решение. Поддръжниците на Сергей назовават това " завземане на парцела от нападатели ".

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР