Мощна пясъчна буря промени повърхността на МарсНово видео на НАСА

...
Мощна пясъчна буря промени повърхността на МарсНово видео на НАСА
Коментари Харесай

Мощна пясъчна буря промени повърхността на Марс
Ново видео на

Мощна пясъчна стихия промени повърхността на Марс
Ново видео на НАСА сподели удивителната смяна на Марс, настъпила на повърхността на планетата, поради към момента вилнеещата пясъчна стихия, оповестява "Дейли мейл". Образите са снимани от галактическия уред Марс Рекънейсънс Орбитър, който за пръв път видя зараждането на стихията на 1 юни.

Пясъчните стихии, които обгръщат цялата планета се появяват в цикъл от шест до осем земни години, което се равнява на три до четири марсиански години.

Астрономите към момента спорят по въпроса по какъв начин и за какво се образуват тези стихии и се надяват да научат повече за този феномен като проучат данните от новата стихия. Любителите астрономи могат да следят Червената планета от Земята с елементарни телескопи. Заради пясъка, който изцяло е обхванал Марс и близостта на планетата до Земята, тя може да се види извънредно ясно.
 Сега е най-подходящият миг да наблюдавате Марс Сега е най-подходящият миг да наблюдавате Марс / БГНЕС
„ Бурята е изцяло забележима от Земята. Тя се развихря бързо и постоянно обгръща огромна част от планетата и по този начин прикрива детайлите на повърхността “, съобщи доктор Робърт Мейси, заместител изпълнителен шеф на английското Кралско астрономическо общество.

„ Сега е най-подходящият миг да наблюдавате Марс, защото планетата е ситуирана най-близо до Земята “, добавя ученият.

Учените от НАСА видяха заформящата се пясъчна стихия на Марс на 1 юни. Към момента стихията продължава да вилнее на Червената планета, като доста затруднява работата на марсохода „ Опортюнити “, изпратен да изследва четвъртата планета от Слънчевата система. Роувърът се зарежда от слънчеви панели, само че поради ниската видимост неговите акумулатори трябваше да бъдат изключени, с цел да се пести сила. Според астрономите пясъчната стихия на Марс евентуално ще завърши през септември и „ Опортюнити" ще може още веднъж да продължи с изследователската си работа. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР