Моряците, които са плавали под български флаг, да придобиват право

...
Моряците, които са плавали под български флаг, да придобиват право
Коментари Харесай

Моряците да могат да се пенсионират на 53 г. и при 10 г. стаж предвижда законопроект

Моряците, които са плавали под български байрак, да получават право на пенсия за застрахователен стаж и възраст при навършване на 53 години и 10 години застрахователен стаж при изискванията на първа категория труд. Това планува план за промени в Кодекса за обществено обезпечаване, импортиран в Народното събрание от депутати от " Обединени патриоти ".

При изискванията на второкласен труд е планувано моряците да получават право на пенсия при навършване на 58 година и 15 година застрахователен стаж. В законопроекта е категорично упоменато, че категорията труд не може да се потвърждава със свидетелски показания.

До 2010 година за трудов стаж на моряците се считаше единствено времето, прекарано на кораба, а едвам по-късно те имат право на обезпечаване и за времето, прекарано на брега. Същевременно нормативна уредба от 2003 указва оптимално непрестанно време на работа на транспортен съд не повече от 8 месеца, акцентират вносителите на поправките.

Те се стимулират, че в българското законодателство не е очакван преференциален режим във връзка с пенсионирането на моряците. Това опонира на спогодба за пенсиите на моряците, която България е утвърдила.

Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР