Морските пейзажи на изтъкнатия живописец маринист Марио Жеков (1898-1955 г.)

...
Морските пейзажи на изтъкнатия живописец маринист Марио Жеков (1898-1955 г.)
Коментари Харесай

Изложби на Марио Жеков, Генко Генков и Енчо Пиронков в Пловдив

Морските пейзажи на изтъкнатия живописец маринист Марио Жеков (1898-1955 г.) гостуват в изложба „ Капана ” от 2 февруари до 5 март. Експозицията е основана в края на предходната година от Художествена изложба - Стара Загора и проф. Марин Добрев по случай 125-годишнината от рождението на художника. Произведенията - акварели и гвашове, са от частни сбирки и от фонда на галерията. Повечето ще бъдат показани за първи път в Пловдив. Официално разкриване не е планувано.
Прочетете още

Художникът е обвързван с Пловдив. Той прави първата си камерна галерия под тепетата  и постъпва в Дружеството на южнобългарските художници. Между 1933 и 1936 година работи епизодично като художник в Пловдивския спектакъл.
В Зала " 2019 " пък ценителите ще могат да видят огромна ретроспективна галерия на живописеца Генко Генков (1923-2006 г.). В експозицията са включени огромен брой творби, рисувани от създателя сред 1949 и 2005 година, владеене през днешния ден на държавни, общински и частни сбирки.

„ Генко Генков. Отвъд забележимото. 100 години от рождението на художника “ ще бъде открита на 7 февруари от 18 часа и ще може да се види до 6 март. Нейни куратори са Аделина Филева, Красимир Илиев, Наташа Ноева, асистент-куратор Ана Топалова.
От 16 февруари до 17 март в Залите за краткотрайни експозиции на Главната ще бъде експонирана една галерия – изненада за множеството ценители. Всепризнатият живописец Енчо Пиронков ще покаже свои пластики от дърво, които десетилетия е държал в ателието си – един артистичен, само че и сантиментален подтик, инспириран от женското тяло.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР