Морската вода в седем от единадесет плажа по Южното Черноморие

...
Морската вода в седем от единадесет плажа по Южното Черноморие
Коментари Харесай

Замърсяването на морската вода по Южното Черноморие достигна до 41 пъти над нормата

Морската вода в седем от единадесет плажа по Южното Черноморие е нечиста с бактерията ешерихия коли, като тук-там замърсяването е до 41 пъти над нормата. Това открива взаимна инспекция на учени от Софийски университет и асоциация " Активни консуматори ", направена в края на юли и началото на август,

Най-замърсени се оказват водите на Попския плаж на Царево, където стойностите за ешерихия коли доближават 20 666 клетки/100 мл - или над 41 пъти над нормата. На южния плаж на Приморско, индикаторите са 20 пъти над нормата.

Най-чисти се оказват водите на плаж " Харманите " в Созопол - там са открити единствено 240 кафези ешерихия коли на 100 мл морска вода. Отлична оценка получават и плажовете в Свети Влас, Поморие и къмпинг " Златната рибка " край Созопол - където лимита е до 500 кафези.

Проверката на учените демонстрира, че в морето по българското Южно Черноморие се изливат свободно фекалии.

Като най-посещаван плаж откриватели показват " Атлиман " в Китен и в Лозенец - там стойностите на бактерията надвишават лимитите надлежно 2 и 4 пъти. Това значи, че в действителност броят туристи не е главният аршин за замърсяването. На плажа в Слънчев бряг замърсяването с бактерията е към три пъти над нормата, а на централния плаж в Бургас - два пъти.

За въпросните оценки се прави общоприет тест за санитарна микробиологична оценка, който се употребява в целия свят.

Към момента от асоциация " Активни консуматори " изясняват, че замърсяването няма връзка с взриването на украинския язовир " Нова Каховка ". След неговото разрушение голям брой замърсители и муниции попаднаха във водите на Черно море, само че към този момент няма потвърдени токсични емитанти от Украйна.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР