Морската мина, кято беше открита в морето близо до известния

...
Морската мина, кято беше открита в морето близо до известния
Коментари Харесай

Обезвредената морска мина край „Кабакум“ е тип ЯМ, може да потопи малък кораб

Морската мина, кято беше открита в морето покрай известния плаж „ Кабакум “, а по-късно обезвредена от военните, е престояла в морето към две години, съобщи бТВ. Тя е сложена при бойните дейности във войната на Русия против Украйна.

Това бойно средство тежи общо 170 кг – единствено мината е 60 кг, а зарядът е 20 кг тротил, задоволителен да потопи дребен транспортен съд или катер. Застопорява се благодарение на котва и въже. Активира се посредством напън – удар по роговете ѝ, които са три.
Българските военноморски сили са получили сигнал в понеделник от сътрудниците си в Румъния за мина, която плува свободно по крайбрежието. В понеделник е изпратен хеликоптер от морската авиационна база, с цел да извърши проучване в региона, само че не я открива.
" Във вторник сутринта риболовец открива обект, който прилича мина и по подава сигнал на тел. 112. Сигналът е предаден на Военноморските сили и по заповед мина-ловец „ Струма “ се насочва към региона и прави разузнаване. Оказва се, че е мощно обрасла мина, вид ЯМ. “ - съобщи капитан II сан Лъчезар Иванов, пълководец на Трети дивизион противоминни кораби.

Налага се мината да бъде изтеглена във вътрешността в морето, преди да бъде взривена, тъй като се е намирала единствено на 200 м от плаж „ Кабакум “.

От началото на войната преди 2 години Българските военноморски сили са обезвредили пет мини.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР