Морковите са едни от най-популярните кореноплодни растения в света. Те

...
Морковите са едни от най-популярните кореноплодни растения в света. Те
Коментари Харесай

Как да запазим морковите през зимата?

Морковите са едни от най-популярните кореноплодни растения в света. Те са богати на витамини и минерали, потребни са за здравето и имат прелестен усет. От този зарзават се подготвят салати, супи, яхнии, сосове, сандвичи, и даже десерти.

Някои считат, че съхраняването на моркови за цяла година е неефикасно - половината от реколтата ще бъде изгубена. Въпреки това, в случай че вярно подготвите зеленчука и изберете подобаващ метод на предпазване, морковите няма да се скапят и ще запазят кулинарните си качества.

Как да подготвим морковите за предпазване?

Събирането и подготовката на реколтата играе голяма роля. Ваденето на моркови би трябвало да стане в вярното време. Трябва те да са дълги към 10 см и почвата да е суха, с цел да ги извадите елементарно. Самото вадене също си има тънкости. Желателно е морковите да се издърпат с листата и след това да се почистят.

За самото рязане използвайте изострен нож или острие и отрежете горната част (оставете единствено 1 см от нея). Друга значима точка в подготовката е сушенето. За задачата е належащо да се разпъне алуминиево фолио, да се подреди културата и да се остави за няколко часа на слънце. След това морковите са подготвени за предпазване.

 Как да запазим морковите през зимата?

Как да запазим морковите за зимата у дома?

Морковите се съхраняват на мрачно, задоволително хладно място, с относителна мокрота 85-90%.

Важно!

Температурата на въздуха в склада не би трябвало да надвишава 5 градуса по Целзций - в противоположен случай зеленчукът ще покълне. Оптималната температура е 1-2 градуса. Мястото, където ще бъдат съхранявани кореновите култури, би трябвало да бъде квалифицирано авансово. Ако съхранявате моркови в килера, рафтовете би трябвало да бъдат дезинфекцирани, проветрени и изсушени.

Къде е по-добре да съхранявате морковите?

Преди огромното зимно захлаждане реколтата може да остане и на балкона, само че не и по-късно. Много е значимо деликатно да следите температурните съмнения и незабавно щом дойдат слани, годишна продукция да се прибере в мазето или килера. В този случай контейнерите със зеленчуци могат да бъдат сложени до вратата на балкона, където температурата е по-ниска спрямо целия апартамент. Най-добре е да съхранявате корените в килера на жилището или в мазето на къщата, където температурата и влажността са подобаващи. Обикновено това се прави в насипно положение: морковите се разпръскват върху равни повърхности, в кутии от гофриран картон или дърво.

 Как да запазим морковите през зимата?

Обърнете внимание!

Най-добре е морковите да се съхраняват на мрачно, хладно място, надалеч от нагреватели и акумулатори.

Кое е най-хубавото място за предпазване на моркови в апартамент?

Най-доброто място за предпазване на кореноплодни зеленчуци в апартамент е мрачно и хладно място, да вземем за пример складово помещение. Много домакини избират да оставят зеленчуци в кухнята, само че това не е оптималният вид.

По време на готвене температурата в тази стая се усилва, което попречва съхраняването на продуктите. Най-добре е да подредите зеленчуците в особено приготвена кутия или чанта. Разстелете морковите върху компактен пласт и сред тях сложете коренища от хрян. Хрянът има бактерицидни свойства, които предотвратяват образуването на плесени и гъбички.

Трябва да се помни също по този начин, че колкото по-дълго се съхраняват зеленчуците, толкоз по-малко витамини остават в тях. Както знаете, 100% от витамините в зеленчуците и плодовете остават в продължение на 2 часа след събирането, а в тези, които се съхраняват месец или повече, има единствено 30%.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР