Морфей е известен като бога на сънищата или бога на

...
Морфей е известен като бога на сънищата или бога на
Коментари Харесай

Прегръдката на Морфей

Морфей е прочут като бога на сънищата или бога на фантазиите в древногръцката митология и наследник на Хипнос. Той се изобразява като дъртак, който има крила. Легендите за него сочат, че той спи на абаносово легло, заобиколено от макове.

Богът на сънищата има силата да се появява в човешкия сън, приемайки формата на разнообразни облици и феномени.

За първи път името на Морфей се загатва от древноримския стихотворец Публий Овидий Назон като бога на съня. Самото му име има корен „ морфи “, което безусловно се превежда като „ придаване на контур “. Това и отбелязва главната мощ на Морфей – да се превъплъщава в разнообразни облици и да се появява в човешките сънища.

Той бил кадърен да приема напълно външния тип на хората, пресъздавайки техните изражения, привички, жестове и диалект. В другите източници Мойсей е бил описван по друг метод – като тъничък и висок момък или като светлосив дъртак с дъждобран. И в двата случая богът на сънищата е обвързван с мака като лечебно приспивателно средство.

Морфей отпращал хората до митичната врата, водеща до царството на съня. Там той ги чакал, а пред тях стоял избора от безсмислени фантастични сънища или такива, които носят оракулски план. Ако отговорят на заложената от него гатанка, то те имали правото да изберат какво да сънуват – истина или подправена действителност.

Предвид ролята на Морфей и неговото божествено значение, народите сътворяват словесната фраза прегръдката на Морфей. Прегръдката на Морфей се свързва с това, че когато човек попадне сред крилете на този господ, той се унася в света на нощните съновидения.

 Прегръдката на Морфей

Още от древността се има вяра, че дружно със Зевс богът на сънищата може да изпраща послания, стремежи, предизвестия или музи на сънуващия.

Затова косвеният превод на прегръдката е в действителност човешкото унасяне и приспиване.

Като ентусиазъм от древногръцката символика на Морфей се кръщава и познатото през днешния ден лекарство морфин. Това е едно от най-силните медикаментни средства, които подтикват съня при пациентите. Другата роля на това лекарство е да обезболява.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР