Морбили е най-голямото притеснение в Европа от около година -

...
Морбили е най-голямото притеснение в Европа от около година -
Коментари Харесай

Доц. Ангел Кунчев: Заболеваемостта от коклюш у нас е по-голяма в сравнение с миналата година

Морбили е най-голямото терзание в Европа от към година - година и половина, само че България е една от трите страни в Европейски Съюз, в които няма зараза. Това сподели в студиото на Българска национална телевизия " Денят стартира " основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

Това демонстрира, че имунизационното покритие, което сме постигнали, е много положително. Условия за развиване на заболяването няма.

Кунчев удостовери, че заболеваемостта от коклюш у нас е по-голяма спрямо предходната година, само че изясни, че заболяването се диагностицира по-трудно.

2023 година сме имали 12 случая за цялата страна, за цялата година. Сега са над 50, само че има някои особености - нетипично върви коклюшът, по-трудно се оставя диагнозата - има го и при неимунизирани, и при изцяло ваксинирани.

Дори при имунизация, с течение на времето имунитетът против коклюш пада, изясни доцент Кунчев.

По думите му сега нищо, което се случва в България, не буди необикновен боязън.

В Европа от предходната година стартира едно възобновление на позабравени заболявания. Има пояснение - с огромните придвижвания на групи хора, отпадане на ограниченията за респираторните болести, струпване на контингент деца, които по някаква причина не са или ваксинирани. Това докара до съществено повишение на заболеваемостта от дифтерия, коклюш, морбили, варицела.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР