Мораториумът ни нанесе репутационна щета пред европейските ни партньори. Това

...
Мораториумът ни нанесе репутационна щета пред европейските ни партньори. Това
Коментари Харесай

Еленко Божков: Мораториумът ни нанесе репутационна щета пред европейските партньори

Мораториумът ни нанесе репутационна вреда пред европейските ни сътрудници. Това разяснява Еленко Божков, енергиен специалист и някогашен член на Комисията за енергийно и водно контролиране, в изявление за предаването „ Добър ден, България “ на Радио „ Фокус “.

„ Ако в този момент желаяме връщането на контролирания пазар на небитовите консуматори ниско напрежение, което е изцяло допустимо, тъй като те са към 2 милиона мегаватчаса годишно, т.е. не е нещо изключително, тогава не се знае по какъв начин ще погледнат те на това наше предпочитание и желание. Защото ние, с цел да го създадем това, би трябвало въпреки всичко – би трябвало не въпреки всичко, а би трябвало да нотифицираме Европейската комисия “, уточни той. Трудно можем да убедим европейските ни сътрудници в нуждата от връщане на дребния бизнес, лечебните заведения, детските градини, обществени домове на контролирания пазар, добави Еленко Божков.

„ Втората опция, която съществува – тя е много елегантна съгласно мен – това е всички тези небитови консуматори на ниско напрежение да бъдат изведени на един пазар, който в този момент е нещо като последна опция или углавен пазар. Това е пазарът на доставки последна инстанция. В момента този, който никой не го желае, отива на този пазар и той е доста безценен, тъй като се дефинира по една формула, която е 90% - сега. И тази цена се дефинира само и единствено от КЕВР на доставчика последна инстанция.

Ако пратим всички на този снабдител последна инстанция и КЕВР пък промени със свое решение цената на този снабдител и я направи цена близка до цена на публичния снабдител, който е НЕК сега, нещата ще се структурират и ще бъдат доста добре и търпими “, добави специалистът.

Той посочи, че това може да продължи за един интервал от време, според от това по какъв начин се развива пазарът на електрическа сила.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР