Мораториум върху намаляването на средствата за Българското национално радио (БНР)

...
Коментари Харесай

Общественият съвет на БНР поиска мораториум върху орязването на бюджета му

Мораториум върху намаляването на средствата за Българското национално радио (БНР) желаеха членовете на Обществения съвет на медията в писмо до президента, Народното събрание, Министерския съвет и Съвета за електронни медии. В него те упорстват да бъде възобновена бюджетната дотация в първичния ѝ размер.
Политиката към БНР - " тенденциозна и преднамерена "
Преди дни генералният шеф на БНР Андон Балтаков изпрати публично искане до парламентарната бюджетна комисия да бъде изменен текстът от Закона за държавния бюджет, който разрешава на Министерския съвет да орязва финансирането на публичното радио. Причина за настояването е, че бюджетът на БНР за тази година е понижен с близо 1 млн. лв. с последното разпореждане на държавното управление в оставка, за което радиото е известено на 5 май. Това постанова да бъдат намалявани оперативни разноски и слага под опасност естественото осъществяване на публичната задача на радиото, показва Балтаков.

Бюджетът на БНР за тази година е 54 млн. лв. при нужни съгласно управлението 57 млн. лв.. Институцията има наследените големи задължения към БТК (компанията, която ръководи радиопредавателите), както и отговорности, неплащани от минали управления във връзка с локални налози и такси. Освен това разноските за организациите, които ръководят авторските права, нарастват внезапно с всяка година, изяснява Балтаков.

На 29 март бюджетът на радиото към този момент беше понижен 450 хиляди лв., стимулирано с държавни разноски поради пандемията. Парите са предоставени на НЗОК за закупуването на ремдесивир за лечението на CОVID 19. Тогава генералният шеф на БНР изпрати писмо и до министър-председателя с запитване за какво бюджетът на публичното радио е понижен, до момента в който в това време са утвърдени прехвърляния към Българската национална телевизия от 20 млн. лв. за покриване на просрочени отговорности и към Българската телеграфна организация от близо 3 млн. лв..

Андон Балтаков дефинира сходна политика по отношение на БНР като " тенденциозна и преднамерена ". Той показва също, че радиото е журналистическата организация с най-голямо доверие в обществото, а в изискванията на рецесия управлението на публичната медия съумява да почисти над 5.5 млн. лв. недостиг.
Опит за политически напън и надзор?
Членовете на Обществения съвет на БНР се солидаризират с писмото на генералния шеф и афишират, че държат да бъде възобновена бюджетната дотация в първичния й размер, както и да бъде обяснено какво е наложило нейното понижение. " В противоположен случай одобряваме това деяние като глоба и опит за налагане на политически напън и надзор ", се споделя в писмото.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР