Монтюпе е един от двата русенски завода, които затварят временно.

...
Монтюпе е един от двата русенски завода, които затварят временно.
Коментари Харесай

Още три завода за авточасти спират производството

" Монтюпе " е един от двата русенски завода, които затварят краткотрайно. Другият е " Витте аутомотив "

© Цветелина Николаева Няколко огромни завода за автокомпоненти стопират производството си поради епидемията от ковид. След като най-големият шеф при доставчиците на авточасти " Язаки " преди дни заяви, че краткотрайно приключва работа в страната, в този момент към него се прибавят и още компании от бранша. От понеделник за две седмици в Русе няма да работят " Монтюпе " и " Витте аутомотив ". Производителят на батерии " Елхим Искра " в Пазарджик също спря произвеждане за седмица с ангажимента, че срокът може да бъде продължен.

Причината - прекъсването на заводите на европейските автопроизводители и организационните проблеми с пропусквателни пунктове и отдалеченост сред работещите.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики В тази обстановка за локалните производства съществува риск да бъдат изместени от пазара. Според управлението на " Витте аутомотив " това е доста евентуално да стане, защото съперниците в Китай стартират да възвръщат производството, а в Мексико изобщо не са спирали работа.

В Русе

" Монтюпе ", която създава алуминиеви автомобилни елементи, в началото заяви, че ще прекъсне работа за пет дни от 6 април, само че в следствие промени периода от 30 март до 10 април, споделиха от машиностроителната камара.

От средата на месеца в завода за автомобилни ключалки " Витте аутомотив " текат частични отпуски на личния състав, само че от понеделник предприятието напълно ще спре работа за две седмици.

Освен спрените производства на европейските автомобилни производители, за които българските фабрики работят, от фирмите са притиснати и от невъзможността да обезпечат безвредни условия на служащите. Много от тях се транспортират от прилежащи обитаеми места с рейсове, като от време на време дистанциите доближават 70-80 км, споделиха от камарата. В самите предприятия също няма опция да се съблюдава огромно разстояние сред хората поради естеството на работа.

В Пазарджик

Производителят на батерии и акумулатори " Елхим Искра " - Пазарджик, също разгласи, че няма да работи тази седмица. От компанията направиха ангажимента, че при нужда този период може да бъде продължен.

Заради рецесията с ковид сдружението отсрочи и решението си за разпределение на дивиденти за 2019 година " Съветът на шефовете предлага облагата за 2019 година да се разпредели по предложение на акционерите към датата на осъществяване на общото заседание, според от положението и вероятностите на сдружението ", се споделя в известието за привикване на постоянно общо заседание на 13 май. За предходната година чистата облага е 447 хиляди лева

В прогнозите си за тази година компанията предвиждаше 2% растеж на продажбите, които за 2019 година бяха 33.3 млн. лева, само че в отчета в този момент се прецизира, че това е оптимистичен сюжет, който не регистрира риска от разпространяването на ковид. В същото време предприятието изнася над 90% от продукцията си, а най-големият му пазар е и най-засегнатият от епидемията - Италия, където се генерират към една трета от продажбите. За момента обаче е мъчно да се направи възможна проверка на прогнозите, споделиха от компанията.

Слабо начало

Както " Елхим Искра ", по този начин и главните машиностроителни сдружения от групата на " Стара планина холд ", регистрират спад на продажбите през първите два месеца на годината, а прогнозите до края на март са този спад да се задълбочи. Двуцифрено намаляване за тримесечието се чака за " Елхим Искра " и ямболското " Хидравлични детайли и системи ", а по-умерен спад от 4.5% се предвижда на казанлъшкото " М+С хидравлик ". Самият холдинг също планува консолидираните продажби за първото тримесечие на 2020 година да бъдат с 10.3% по-ниски по отношение на същия интервал на 2019 година Единственото изключение от отрицателната наклонност в групата е " Българска роза ", която покачва приходите си.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР