Монтирането на първите къщички за прилепи и бързолети в Стара

...
Монтирането на първите къщички за прилепи и бързолети в Стара
Коментари Харесай

Монтираха първите къщички за прилепи и бързолети в Стара Загора и Раднево

Монтирането на първите къщички за прилепи и бързолети в Стара Загора и Раднево е резултат от акцията “Диви съседи” на Сдружението с нестопанска цел “Зелени Балкани” със съдействието на Регионална инспекция за опазване на околната среда и Областната администрация. При санирането се унищожават убежищата на хиляди бързолети и прилепи, които населяват фугите на панелите здания. Ако дейностите се правят през интервала на развъждане на дребните или на зимния им сън, пък се зазиждат живи хиляди екземпляри.
Прилепите и бързолетите са предпазени типове и Законът за биологичното многообразие не разрешава тяхното ликвидиране и безпокойствие. В Програмата за саниране на Министерство на регионалното развитие обаче не са планувани ограничения, които да опазват предпазените типове, които имат и неповторима екологична функционалност, хранещи се с инсекти вредители.
Целите на акцията “Диви съседи” е в Програмата за саниране да се плануват оценка за съществуването на предпазени типове и слагането на компесаторни убежища, каквито са къщичките в Стара Загора и Раднево. Това ще предотврати фрапантния спад в популациите на тези скъпи животни, който води след себе си вложението на средства и старания за тяхното запазване.
Какви стъпки би трябвало да се подхващат за решаването на казуса са обсъждали дружно “Зелени Балкани”, няколко районни представителства на Министерство на околната среда и водите, Строителната камара и Камарата на архитектите. Конкретното решение би трябвало да изработят Министерство на регионалното развитие и Министерство на околната среда и водите, като трансформират някои правилник в Програмата за сканиране.
Поставянето на първите къщички за бързолети и прилепи в Стара Загора (на покривите на постройките на Регионална инспекция за опазване на околната среда иОбластната администрация) и в Раднево (на покрива на жилищен блок) са проява на потребността за решаването на казуса и за изостряне на публичното внимание към него.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР