money.bgМножество природозащитници си промениха мнението за ядрената енергия през последното

...
money.bgМножество природозащитници си промениха мнението за ядрената енергия през последното
Коментари Харесай

Защо климатът се нуждае от ядрената енергетика?

money.bg

Множество природозащитници си трансформираха мнението за нуклеарната сила през последното десетилетие. Делът на силата, създадена от вятъра и слънцето порастват стремително, само че атомът остава най-големият източник на чиста сила в Америка. Всеки, който е обезпокоен от рисковите равнища на стопляне, би трябвало да пази нуклеарната сила, пишат Джеймс Хансън, климатолог и шеф на Climate Science, Awareness and Solutions Program към Earth Institute Columbia University и Майкъл Шелънбъргър, президент на Environmental Progress.

Но две трети от атомните централи в Съединени американски щати са в риск да бъдат затворени прибързано и сменени от газови централи, които сега са по-евтини в доста щати. Ако това се случи, въглеродните излъчвания ще се усилят с еквивалента на 47 милиона спомагателни коли на пътя.

В един съвършен свят федералното държавно управление би решило този проблем. Но републиканците са скептични към климатичните промени, а демократите са настроени опозиционно против нуклеарната енергетика. И това няма да се промени преди голям брой оператори на АЕЦ да решат да затворят. Затова и задачата за спасяването им зависи от локалното ръководство.

Представители в Охайо и Пенсилвания обмислят подготвянето на законодателни оферти, които ще оставят централите отворени. Охайо е под риск да загуби две централи, които създават 90% от чистата сила на щата. Петте централи в Пенсилвания създават толкоз ток, колкото всички слънчеви панели и ферми в цялостен Съединени американски щати. Ако и в двата щата централите затворят, това ще се равнява на спомагателни 13,5 милиона нови коли по пътищата.

Ядрените централи могат да бъдат избавени посредством умерени дотации, сходни на тези в Кънектикът, Илинойс, Ню Джърси и Ню Йорк, препоръчани сред 2016 и 2018 година Те са по-малки от тези, които федералното държавно управление даваше на централите, употребяващи вятър за генериране на сила в продължение на 27 година.

Противопоставянет против нуклеарната сила от лобитата на въглищните централи е елементарно обяснимо. American Petroleum Institute желае да размени АЕЦ в Охайо и Пенсилвания с такива, работещи с природен газ, тъй като членовете ѝ ще завоюват от това. Но за какво групи, които настояват, че са обезпокоени за климата, също са съпротива?

Една от предлаганите от тях хрумвания е увеличението на дотациите за АЕЦ да идва със наложително увеличение и на тези за ВЕИ. Но в гореспоменатите два щата концепцията е неприятна, защото ръководещите са фискално консервативни, а и са скептични към силата от слънцето и вятъра.

Спасяването на нуклеарните централи няма да бъде гратис, само че оставянето им отворени ще резервира цените на електричеството по-ниски, в сравнение с в случай че природният газ получи доминация. Двата щата заменят интензивно въглищните централи с такива на природен газ. Ако и АЕЦ бъдат сменени с такива, следва монопол.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР