/money.bgЧовечеството можеше да стъпи на Марс още преди 30 години.

...
/money.bgЧовечеството можеше да стъпи на Марс още преди 30 години.
Коментари Харесай

Kocмичecĸa oдиceя: Зaщo ниĸoй чoвeĸ oщe нe e cтъпил нa Mapc?

/money.bg

Човечеството можеше да стъпи на Марс още преди 30 години. В пика на епохата Аполо при започване на 70-те години на 20 век НАСА към този момент планираше идната си стъпка в незнайното.

Плановете й включват създаване на многочислени галактически станции, продължителни екскурзии до Луната и първата задача с човешки екипаж до Марс през 80-те. Светът можеше да види по какъв начин космонавтите се разхождат по повърхността на Червената планета по същото време, когато се появиха уокмените.

Но НАСА по този начин и не изпрати хора на Марс през 80-те. 30 години по-късно човечеството към момента мечтае за тази опция. Причината не е безусловно изчезнала технология или нововъведения, а в действителност се свежда до политика.

Целите на галактическата организация се дефинират от изпълнителната власт в Съединени американски щати. От основаването й в Щатите са се сменили 12 президенти, само че не всеки от тях еднообразно е подкрепял активността на НАСА.

До края на ръководството на Ричард Никсън през 1974 година бюджетът на галактическата организация е понижен от 4% до по-малко от 1% от държавния бюджет. Напълно финансираните задачи Аполо 18 и 19 са изоставени дружно с Аполо 20.

В същото време Никсън отдръпва вниманието на НАСА от Луната и Марс, насочвайки го към ниската околоземна орбита. Неговият сетен подарък е програмата на НАСА за галактически совалки.

" Това, което се случи в цялата галактическа история, откакто програмата Аполо завърши, бе да бъде стартирана, спряна, стартирана, спряна и най-после прекъсната ", споделя Питър Диамандис, американски физик, бизнесмен, откривател на галактически технологии и създател на научнофантастични бестселъри.

" Президенти като Буш идваха на власт с концепцията да стъпим на Луната и Марс, а по-късно идваше идващият президент и отменяше тази цел. Агенцията не е в положение да поддържа поредно финансиране, с цел да направи каквото и да е ", изяснява Диамандис.

Едва до момента в който програмата за галактически совалки се приближаваше към края си, опцията за изпращане на човек на Марс най-сетне бе прегледана и финансирана от американски държавен глава.

" Ще дадем на НАСА нов фокус и визия за бъдещо изследване. Ще построим нови кораби, с цел да пренесем индивида напред във вселената, с цел да стъпим още веднъж на Луната ", съобщи президентът на Съединени американски щати Джордж Буш-младши през 2004 година

В резултат на това се появява програмата " Съзвездие " на НАСА, която също е прекъсната няколко години по-късно. Целта й е да изпрати екипаж на задачата до Луната през 2020 година и да заведе първите хора на Марс в десетилетието след 2030 година

Докато Барак Обама постави клетва, програмата " Съзвездие " към този момент изостава от графика и надвишава бюджета. Една година по-късно Обама приключва финансирането на програмата.

" Всичко това би трябвало да се промени. И аз ще го трансформира със тактиката, която представям през днешния ден ", споделя той през 2010 година

Обама се отхвърля от изпращането на хората до Луната, избирайки в последна сметка галактическото пътешестване единствено до Марс. По време на процеса той желае от Конгреса да усили бюджета на галактическата организация с 6 милиарда $ през идващите 5 години.

В резултат на това НАСА започва своята самодейност " Пътуване до Марс " през 2010 година за да изпрати хора в орбита към Марс до началото на 30-те години. И до неотдавна галактическата организация беше на път да го стори.

Поредният поврат

Но след това се стигна до нов поврат. " Президентът Тръмп започва Националния галактически съвет. На учредителното съвещание през октомври единомислещо одобрихме рекомендация да инструктираме НАСА да върне американски астронавти на Луната и оттова да постави основите за задача до Марс ", заяви вицепрезиденът на Съединени американски щати Майк Пенс в края на 2017 година

Странно, само че галактическата политика на Тръмп и Обама наподобява съвсем идентична, като се изключи 63 думи. С тези 63 думи администрацията на Тръмп още веднъж се концентрира върху проекта първо да се отиде на Луната, а по-късно на Марс.

Това не е нещо ново за НАСА. С годините тя се научи да рециклира остарели планове, с цел да паснат на нови задачи. Например капсулата Орион в началото е създадена за " Съзвездие " и след това е модифицирана за " Пътуване до Марс ".

Но даже и това не може да попречи на неизбежните промени, които НАСА към този момент претърпява при новия президент.

" Ние ще пренаредим и организационната конструкция, с цел да отговорим най-добре на този нов проучвателен фокус. Помолих Стивън Юрчък, сегашният началник на проучванията на галактическото пространство, да поеме управлението и да се опита да сътвори нов учредителен метод ", разгласи през 2018 година Робърт М. Лайтфут-младши, началник на НАСА.

Докато НАСА напредва, на хоризонта се появява нова опция. Частните галактически компании като SpaceX на Илън Мъск също са насочили взор към Червената планета.

" Учените и инженерите в НАСА са невероятни и са постигнали изключителни неща. Но те ненавиждат риска. Това не ни разрешава да вършим нововъведения и нововъведения, които са на ръба (на риска).

Правенето на нещо огромно и самоуверено в космоса е мъчно и рисковано. Така че бизнесмените, които поемат рисковете в наши дни, са подготвени да рискуват всичко ", изяснява Диамандис.

Надпреварата за Марс е в ход. НАСА работи в тясно съдействие със SpaceX и други частни галактически компании в последните години. В последна сметка държавната галактическа организация може би няма да е тази, която ще напише идната глава в проучването на космоса.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР