Монети на повече от 1500 години откриха варненски археолози в

...
Монети на повече от 1500 години откриха варненски археолози в
Коментари Харесай

Варненски археолози откриха монети от преди 1500 години

Монети на повече от 1500 години откриха варненски археолози в Девня. Златните и бронзови артефакти са открити при разкопки на част от античния град Марцианопол. Монетите са от късната древност и са с доста висока стойност. Това е второто монетно богатство, на което се натъкват археолозите в землището на кв. „ Река Девня ", като първото е от времето на Марк Антоний.

"Мястото на находката е жилище от античния римски град Марцианопол, който през пети век е столица на провинция Втора Мизия. Тук археолозите откриват 12 златни и 21 бронзови монети. Това по наша преценка е крупна монетна находка-златна, която датираме от края на първата половина на пети век и я свързваме с хунските нашествия на Балканския полуостров, които са един от най-драматичните епизоди от североизтока на Римската империя. Тогава градът е високомерен от войните на Атила и е опустошен при ръководството на император Теодосий Втори ", разяснява Иван Сутев - шеф на Музея на мозайките - Девня, пред Българска национална телевизия.

Най-интересната и най рядката монета е с изображението на брачната половинка на императора Евдокия, която както е известно в края на своето ръководство отива в манастир.

За да се обезпечи сигурността на съкровището, огромна част от което към този момент е подземен, община Девня ще сложи камери за видеонаблюдение и прожектори в региона. Това е втората толкоз скъпа находка, като първата е от 1929 година и е едно от най-големите съкровища в историята на света, състоящо се от 100 000 сребърни римски монети.

Марцианопол, чиито остатъци през днешния ден лежат под основите на кв. Река Девня на Девня, носи името си от Marciana - сестра на император Марк Улпий Траян. След заселването на славяните и прабългарите в днешна Североизточна България през първите десетилетия на VII в. името на града изчезва от историческите извори, само че в църковно-административното разделяне то остава по традиция до ново време.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР