Монетата с лика на големия композитор се изкупи за часовеГолемият

...
Монетата с лика на големия композитор се изкупи за часовеГолемият
Коментари Харесай

Опашки за Пипков като за банани през соца

Монетата с лика на огромния композитор се изкупи за часове Големият " пердах " ще е за Стоянка Мутафова през януари
Огромни опашки от искащи да се снабдят с новата възпоменателна монета с лика на Панайот Пипков се извиха при започване на седмицата пред Българска народна банка. Двулевката, отдадена на великия композитор, от чието раждане този месец се навършват 150 години, провокира невъобразим възторг. Мераклиите да я получат висяха с часове в студа, повече в сравнение с се чакаше за банани по времето на социализма или за олио при Виденовата рецесия. За последно такива огромни опашки за монета пред Народната банка имаше преди три години, когато бе пусната сребърна десетолевка в чест на председателството на България на Съвета на Европейския съюз. Тогава обаче огромна част от тиража беше авансово изкупен за дарове на публични лица, което направи монетата дефицитна и респективно скъпа.

Сега няма сходна огромна институционална поръчка, само че все пак ползата към двулевката с Панайот Пипков бе даже още по-голям. Тиражът беше разграбен за часове и то в случай, че се продаваха единствено до две монети на човек - както в миналото имаше ограничавания за количеството банани, които може да си купиш. Монетата публично бе пусната в продажба в понеделник с тираж 3000 бройки и цена от 36 лв., а във вторник до обед към този момент бе изчерпана на касите на Българска народна банка. Веднага по-късно стартира да се продава на вторичния пазар, като цената? доближи 150, даже 200 лв..

На какво се дължи фурорът

Каква е повода за небивалия интерес към двулевката с Панайот Пипков? Тя е част от серията медни монети на Българска народна банка " Български създатели ", която обичайно се радва на известност измежду колекционерите. В момента нито една от монетите от тази поредност, пускани през годините обратно, не е налична на касите на Централната банка. Личността на Панайот Пипков - един от най-великите родни композитори, евентуално също е повлияла за огромния интерес. Това обаче надалеч не е единствената причина монетата с лика му да бъде разграбена толкоз бързо. През годините са излизали медни двулевки с Елин Пелин, Гео Милев, Димчо Дебелянов, Апостол Карамитев, Пенчо Слвейков, само че не е имало чак такива стълпотворения пред Българска народна банка.По-значимият фактор е развиването на самия нумизматичен пазар в България, който в последната година-година и половина безусловно полудя. Както " Стандарт " писа, преди месец златна столевка от 1894 година с лика на Цар Фердинад строши всички върхове, като бе продадена на търг в Италия за 164 000 лв.. Сделките със старинни монети се усилиха неведнъж, а хората, които интензивно се занимават с такава активност, в този момент са най-малко 4-5 пъти повече спрямо преди пандемията. Макар че в тази ситуация става дума за събиране на старинни циркулирали стотинки и левове, в които, съгласно експерти, е същинската нумизматика, вълната не подминава и юбилейните монети, които пуска регулярно Българска народна банка.

Хан Омуртаг даде сигнал, Стоянка чака в засада

Сигнал за това имаше предходната седмица, когато Народната банка пусна в обращение сребърната десетолевка с отчасти позлатяване, отдадена на Хан Омуртаг. Тиражът й от 3000 бройки беше изкупен за два дни, въпреки и да нямаше такива опашки, каквито видяхме този понеделник за Панайот Пипков. Това обаче сподели на колекционерите, че ползата и към възпоменателните монети пораства. Мнозина съзряха и далавера. Някои колекционери даже разясниха, че на опашката пред Българска народна банка е имало и подставени лица, в това число хора от ромски квартали, които надали в миналото са се интересували от нумизматика и от Панайот Пипков. Подозренията са, че с цел да заобиколят ограничаването за продажба на не повече от две монети на човек в първите два дни, спекулантите пращат свои хора да изкупят тиража и по-късно го препродават в пъти по-високи цени.Истинският взрив обаче се чака след Нова година. Тогава Българска народна банка би трябвало да пусне нова монета от същата серия " Български създатели ", отдадена на 100-годишнината от рождението на Стоянка Мутафова. Любимата на генерации българи актриса ни напусна през декември 2019 година на 97-годишна възраст. Приживе тя се радваше на огромна обич от феновете и доста фенове, част от които вероятно ще изискат да се снабдят с двулевката с нейния лик. Освен това сериозният интерес към поредицата монети, отдадени на създатели, растежът на пазара, опасенията от нова далавера и лимитираният тираж от 3000 бройки, са сериозна причина да забележим още веднъж опашки пред Българска народна банка.

Министър Минеков сродник на великия композитор

Панайот Пипков, създател на всеучилищния химн " Върви народе възродени ", на оперети и обичани песни като " Когато бях овчарче " и " Сладкопойна чучулига ", ни е оставил освен богато музикално завещание.Той е татко на различен популярен композитор -Любомир Пипков, а измежду наследниците на рода му има доста огромни създатели до ден сегашен.За правнучката на Панайот Пипков - актрисата Ани Вълчанова, е женен  актуалният министър на културата Велислав Минеков, който преди да се захване с политиката беше прочут като един от най-хубавите скулптори у нас.

Ани пък е щерка на огромния режисьор Рангел Вълчанов и Яна Пипкова. Яна е внучка на Панайот Пипков и щерка на Любомир Пипков, който е създател на операта " Янините девет братя " - първата българска национална музикална драма.

 
  Китайци фалшифицират Елин Пелин
Някои от юбилейните монети, отдадени на български създатели, стават обект и на имитация. Преди две години бяха хванати към 140 ментета на медната двулевка с лика на Елин Пелин, създадени в Китай. Качеството им обаче не е положително и елементарно могат да се разграничат от оригинала, разясняват специалисти. Навярно фалшификаторите са избрали тази монета, тъй като тя също внезапно подвигна цената си още в първите часове след влизането є в обращение. Тя беше пусната през 2017 година и тиражът също бързо се изкупи. Тогава някои колекционери се доставиха с огромни количества от монетата вкупом. Затова Българска народна банка в този момент е въвела ограничаване, че в първите два дни от стартирането на дадена монета, един човек може да купи до две бройки. След това към този момент се продават без ограничавания, в случай че към момента са налични на касите. Последните две, отдадени на Хан Омуртаг и Панайот Пипков, се изчерпиха още първите дни. Другата монета, която бе пусната по-рано тази година - " 100 години Национална музикална академия ", обаче продължава да е в наличност в Българска народна банка.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР