МОН слага рамки в заплатите на ректоритеЗаплатите на ректорите на

...
МОН слага рамки в заплатите на ректоритеЗаплатите на ректорите на
Коментари Харесай

МОН слага рамки в заплатите на ректорите

МОН поставя рамки в заплатите на ректорите
Заплатите на ректорите на университети към този момент ще се образуват съгласно това, по какъв начин те извършват своя мениджърски контракт, подписан с министъра на образованието. Това предлага МОН в специфична разпоредба, като в оптималния случай една ректорска заплата ще бъде равна на към 2700 лв..
Идеята е, че всеки ректор ще подписва с министъра контракт за ръководство на университета. Основната му заплата ще зависи както от това, каква е издръжката, която страната отпуска на висшето учебно заведение, по този начин и от общата оценка на заложените цели и задания на вуза, което се прави оценка по четирибална скица. Не е разказано обаче кой тъкмо дава оценката за осъществяването на задачите. За сметка на това излиза наяве, че ректорът ще получава всеки месец единствено главната си заплата, а парите за осъществяване едвам в края на годината.
Ректори разясниха, че това ще намали месечния им приход, при което ще бъде нарушен и груповия трудов контракт - техните заместници на процедура могат да се окажат с по-високи заплати. Други настояват, че не е редно ректор, който е определен от Общо заседание, а не е назначен от министъра, да подписва контракт за заплащането си с него. Според някои от ръководителите на университети, ще има внезапно намаляване на приходите в по-малките вузове. Ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков обаче съобщи пред " Стандарт ", че за него сумата би представлявала покачване. Той е и новият ръководител на Съвета на ректорите и разяснява, че идната седмица ще свика онлайн съвещание на сътрудниците си, с цел да обсъдят предлагането на МОН.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР