МОН предлага учениците да могат да отсъстват от училище до

...
МОН предлага учениците да могат да отсъстват от училище до
Коментари Харесай

Извиняване на отсъствията с бележка от родител – можем да даваме предложения до 5 март

МОН предлага учениците да могат да отсъстват от учебно заведение до 15 дни в една образователна година с стимулирано документално заявление от родител до класния началник. Промените в Наредбата за приобщаващото обучение в петък бяха оповестени за публично разискване на уеб страницата на министерството и до 5 март всеки може да даде предложение по тях. Целта е да се облекчат фамилиите и да се понижи административната тежест за шефа на учебното заведение. 

И тези 15 дни са малко, само че това е добра стъпка, сподели пред БНР Ирина Манушева - създател на петицията, с която хиляди родители, учители и лекари желаеха здравната записка да не е единствената опция за извиняване на отсъствията на учениците. До момента петицията е събрала 8150 подписа. 

Според Манушева предложението на МОН е положително и дава отговор на поставения проблем.

Децата и младежите имат къси краткотрайни неразположения, които не разрешават присъединяване в образователния развой, само че и не изискват лекарска интервенция, изясни тя казуса. И посочи, че никой не възразява против дигитализацията и електронните бележки. Но единствено поради този документ децата би трябвало да посещават доктор в доста от случаите, добави Манушева.

Тя означи, че единствената страна в Европа, която изисква медицински бележки, е Германия. При това и там тя е след третия ден на отсъствието, за първите дни е належащо единствено позвъняване от родител, разяснява тя. По думите й на никое място другаде няма медицински бележки, в случай че не става въпрос за някакво инфекциозно заболяване и това се прави за да се спре разпространяването. 

Отново би трябвало да изградим доверието сред учебното заведение и фамилията, безапелационна бе Ирина Манушева.

Тя сигнализира, че проблемът за детските градини също не е решен, а парадоксът там, по думите ѝ, не е по-малък. 

" Той изисква нормативни промени. Имаме план за позволение за учениците, само че за детските градини занапред би трябвало това също да бъде уредено и доста се надявам да няма огромно закъснение. Образователната институция не може да бъде един тип казарма за деца, където те просто би трябвало да стоят физически ", изясни тя.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР