МОН крие имената на оценителите, препоръчали одобряването на учебника за

...
МОН крие имената на оценителите, препоръчали одобряването на учебника за
Коментари Харесай

Кой безумец вкара в учебник, че мъжът трябва да бие жената?

МОН крие имената на оценителите, предложили одобряването на учебника за шести клас, който поучава мъжете да бият дамите си. На този въпрос Министерството на образованието и науката (МОН) дава дълъг отговор на OFFnews, без обаче да показва имената на виновниците, разрешили това безсрамие за залегне в шестия урок ( " Възникване на исляма " ) на новия учебник за шестокласниците. В него децата четат текст от Корана, който поучава мъжете да си взимат по 3-4 дами, да ги бият и да странят от тях, в случай че не им се подчиняват.

Преди да стигне до класните стаи, този учебник е бил прочетен и оценен от 7 души - оценители на наличието: един експерт в съответната научна област, един експерт по дидактика или по методика на образованието на съответния образователен предмет, надлежно по начална педагогика или по предучилищна педагогика, един специалист от МОН или РУО и четирима учители.

Изискването за оценителите е заложено в Наредба 6 за познавателните книжки, учебниците и образователните пособия, а описът с тях се утвърждава от отрасловия министър със заповед. Всеки от тях е задължен да даде стимулирана оценка на съответния план за учебник/помагало, която би трябвало да приключи със заключението " Предлагам за утвърждение " или " Не предлагам за утвърждение ". На тази база министърът утвърждава или не утвърждава изданията.

Те могат да не предложат утвърждение, в случай че считат да вземем за пример, че планът нарушава наредбата, а тя изисква учебниците " да са съобразени с възрастовите характерности на децата ". Нещо повече - член 12, алинея 3 гласи: " Познавателните книжки, учебниците и образователните пособия не може да съдържат текстове, които позволяват дискриминация, учредена на пол, раса, националност, етническа принадлежност, вяра, обучение, увреждане, генезис, убеждения, публично състояние и имуществено положение, както и всевъзможни други признаци, открити в закон или в интернационален контракт, по който Република България е страна ".

Освен за имената на оценителите, медията пита МОН дали някой от тях е предложил въпросния план да не бъде одобряван, както и считат ли всички те, че член 12, алинея 3 от наредбата е бил спазен.

" При одобряването на цитирания учебник нито един от оценителите не е открил съществуване на текстове, допускащи дискриминация, учредена на пол, раса, националност, етническа принадлежност, вяра, обучение, увреждане, генезис, убеждения, публично състояние и имуществено положение, както и всевъзможни други признаци, открити в закон или в интернационален контракт, по който Република България е страна ", гласи отговорът от пресцентъра на МОН.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР