Момичето загинало от множество травми по време на паданетоПропадане в

...
Момичето загинало от множество травми по време на паданетоПропадане в
Коментари Харесай

Пропадане в снежна козирка убива Ния

Момичето починало от голям брой контузии по време на рухването


Пропадане в снежна козирка убива момиче на 25 години пред очите на приятелите й в Пирин.

„ Това е безспорен малшанс, на всеки може да се случи, в сходна обстановка няма умел или по-малко умел, просто стават и такива неща в планината, тъпо за младото момиче ”, това сподели пред „ Труд ” Петър Чолев, един от най-опитните и дългогодишни планински спасители от Банско.

В събота 25-годишната Ния Трейман от София с двама свои другари потегля на преход от хижа Вихрен към Синаница. И тримата са опитни планинари, били са добре готови и добре оборудвани. Тримата навлизат в региона на Момин връх, когато преценят,че с цел да продължат би трябвало да си слагат котки на краката. Тогава Ния сяда, маха раницата от гърба си и внезапно изчезва. На няколко метра от нея са били двамата й другари.

Всичко се случва за секунди, става известно, че Ния в действителност е седнала върху снежна козирка, която се е счупила. Тогава се откъртва голяма снежна маса, която повлича момичето. Тя е падала към 200 метра по скали дружно с тоновете сняг, които я затрупват на дъното на пропастта. Инцидентът се разиграва към 17 часа, тогава двете момчета, които стават очевидци на нещастието звънят и незабавно подават сигнала в Планинската избавителна работа в Банско. „ Те дадоха точните координати, което е доста значимо за бързата реакция, описа спасителя Петър Чолев. Към мястото потеглят незабавно два екипа спасители с моторни шейни. Предварително четиримата спасители си дават сметка, че ще стигнат по мрачно, защото мястото е извънредно мъчно налично.

 02-2 Затова вземат решение да вземат със себе си и избавително куче. Спасителят Наско Уков е лидер на Норд. „ Поех страховит риск за кучето, тъй като да се транспортира на шейна, на подобен терен е извънредно рисково и застрашаващо живота му. Въпреки това се справихме и успяхме да превозим Норд във форма за работа на терен ”, споделя спасителят Наско Уков.

Спасителите идват единствено за час до мястото на случая. Умувало се е да излети и хеликоптер, само че било рисково заради настъпващата мрачевина. Когато спасителите идват откриват фронт към 200 метра дължина на снежната маса и 30-40 метра широчина.

„ В тъмното за нас бе много рисково, по тази причина пуснахме кучето Норд да търси. И той съумя за по-малко от 10 минути да открие тялото на туристката. За страдание тя бе към този момент мъртва, описа спасителят Наско Уков.

„ На процедура кучето Норд извърши същински героизъм, тъй като нашето нахлуване в снежната зона криеше голяма опасност за живота ни, можехме и ние да пропаднем. Норд ни защищити от този риск, сподели Уков.

„ И кучето и лидерът са герои за нас, тъй като първо Наско го транспортира безвредно, а останалата работа свърши Норд, като по този метод предотврати съществени закани за работещия екип ”, акцентира Чолев.

Норд е немска овчарка на 5 години. „ За първи път взе участие в лавинна акция и се оправи повече от чудесно ”, споделя лидерът. А Наско Уков е 31 годишен, зад тила си има 7 години стаж като планински избавител. Признава,че е взел участие в много акции. „ За страдание постоянно ги вадим мъртви от лавините. Колкото и пъти да го вършим, със гибелта не се привиква ”, споделя Наско. Замълчава и прибавя: Жалко за младежите. Някои умират от неблагоразумие, проявено в планината, само че има и мал късмет, какъвто е последният случай.

Загиналата Ния, била опитна алпинистка и преводач от френски език. Момичето е предписание преходи и изкачвания в Алпите, Пиринеите, за последно е била в Непал, предходната година. Тя не е човек, който подценява планината.

Момичето е имало отлична екипировка и знания, само че станало жертва на нелепата случайност. Просто не е забелязала козирката отдалеко, а след това е по-трудно, споделиха спасителите. Младежите, които са били с нея, също са били опитни планинари.

След като тялото на Ния е извадено от голямата маса сняг е открито,че тя е не е имала никакъв късмет да оцелее. Загинала е от контузии несъвместими с живота, при търкалянето е потрошена и умряла незабавно.

Препоръки


За да сте в сигурност в планината


Планинските спасители още веднъж напомнят разпоредбите за сигурност в планината:

1.Никога не подценявай планината
2.Винаги бъди добре снабден
3.Преди да тръгнете в планината проучете добре времето и маршрута
4. Задължително оставате кординатите и проекта за преход или катерене на другари или дежурните спасители
5. Да се съблюдават възбраните и предизвестията на ПСС
6.Направете си застраховка

Норд свърши работа за по-малко от 10 минути


Спасително куче се образова най-малко три години


След 10 година работа ги пенсионират

 Спасителят Наско Уков и кучето Норд Спасителят Наско Уков и кучето Норд
„ Да обучиш избавително куче не е елементарна работа. Трябват най-малко три години, огромна инвестиция, самообладание и обич ”, споделя Петър Чолев, избавител от ПСС-Банско, който от 30 години е лидер на кучета. Първо кучето три години се образова да работи дружно в екип с лидера си. А това не е просто да извършва команди седни, стани. Четириногото би трябвало да получи особено образование. Най-трудното е да се приучи да се вози на моторна шейна, на въжен превоз и на хеликоптер, да влиза в лавини. Водачът и кучето минават през другите лагери на подготовка, а по-късно всяка година поставят изпити, с цел да получат действен клас.

Спасителните кучета са дейни до 10 години, след което ги пенсионират.

В планинската – избавителна работа в Банско има 6 избавителни кучета. За техните водачи те са не просто кучета, а членове на техните фамилии. Затова и след песионирането им, четириногите остават да живеят в домовете на своите водачи. „ Кучетата са извънредно потребни в планината. При случая с търсенето на 25-годишната госпожица затрупана от снежната маса се оказа,че Норд свърши работа за по-малко от 10 минути, а ние бяхме там 4-ма спасители. За да обходим мястото за такова време трябваше още два пъти по толкоз хора да има. Кучето икономисва време и запас и прави отлична работа ”, разяснява Наско Уков. Най-важното е,че избавителните кучета понижават рисковете за живота на планинските спасители при тежки и характерни акции.

Лавинните кучета вземат участие и в акции по търсене на затрупани хора при трусове, срутени здания и удавяния.

Късмет


Извадиха жив сноубордист, покрит от лавина


Момчето се спускало в неразрешен регион

 Много е хубаво, когато успеем да стигнем в точния момент до бедстващия човек и го спасим, не крие страстта си Петър Чолев Много е хубаво, когато успеем да стигнем в точния момент до бедстващия човек и го спасим, не крие страстта си Петър Чолев
„ Има и необикновен шанс в работата ни, преди няколко дни сътрудници извадиха жив сноубордист, покрит от лавина. Този човек безусловно живее втори живот ”, споделя пред „ Труд ” спасителят Наско Уков.

На 14-ти февруари сутринта в ПСС-Банско получават сигнал за лавина, затрупала сноубордист в местността Ечмище. Към мястото потеглят спасителите Димитър Груйчев и Генчо Топалов, които са дежурни на избавителен пост Платото. За няколко минути доближават потърпевшия, който е бил изцяло покрит. Виждала се единствено част от сноуборда му. След няколко минути потърпевшият е откопан. Младежът бил в безсъзнание, без дишане и с глътнат език. Спасителите не се замислят, а незабавно на място почват реанимационни дейности. Дишането е възобновено. Сноубордистът идва в схващане.

„ Буквално знамение, това се случва веднъж на милион, да ти дадат въздух в последната минута и да те върнат към живот. Това е необикновено ”, споделя Уков и назовава сътрудниците си безспорни герои дали втори живот на 20-годишния сноубордист, който при втурване подсича снега и отприщва лавина. Момчето се намирало в регион, неразрешен за втурване и каране на ски и сноуборд. Но търсачите на мощни чувства не се преценяват с разпоредбите и постоянно ги нарушават. Спасителите на Банско признават,че от дълго време не били изпитвали удоволствието да спасиш човек и да видиш усмивката му, тъй като по-често вадят мъртви от лавините.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР