Момиче в Испания е успяло да се излекува от заболяване

...
Момиче в Испания е успяло да се излекува от заболяване
Коментари Харесай

В Испания генетично селектирано дете помогна за лечението на сестра си от заболяване на кръвта

Момиче в Испания е съумяло да се излекува от заболяване на кръвта с помощта на трансплантация на костен мозък от сестра си, родена след генетична намеса, съобщи ТАСС, базирайки се на RTVE. 

Според информацията фамилията е пристигнало в Испания от Сенегал. 11-годишното момиче е страдало от сърповидно-клетъчна анемия - наследствено заболяване на кръвта, което може да аргументи доста затруднения. Ефективен метод за битка с него е трансплантацията на костен мозък, само че момичето не е имало подобаващ донор.

В каталунска болница на майката е препоръчано да роди още едно дете посредством ин витро оплождане и генетична намеса, с цел да е несъмнено, че бъдещото бебе не страда от заболяването и че е съвместимо със сестра си. В резултат на това през 2019 година дамата ражда момиче. През април тази година е осъществена процедурата по трансплантация на костен мозък на по-голямата й сестра. Това е първата сполучлива интервенция по рода си, направена в Испания.

Благодарение на това в този момент момичето не страда от признаците на сърповидно-клетъчна анемия и може да води естествен живот.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР