Моментът за усилия беше 2014 година, когато Русия окупира и

...
Моментът за усилия беше 2014 година, когато Русия окупира и
Коментари Харесай

Велизар Шаламанов за позицията ни за Украйна: Пропуснахме много шансове заради водещата роля на Радев

" Моментът за старания беше 2014 година, когато Русия окупира и анексира Крим и сътвори противозаконни формирования в източна Украйна. Тогава имаше съществено внимание в НАТО страните от източния фланг да се освободят от остарялото руско оръжие, да се пресече зависимостта от Русия, която към този момент бе обсъждана като сериозен риск и опасност за сигурността. В последната една година в действителност се пропуснаха доста шансове заради водещата роля на президента Румен Радев във връзка с външната политика, политиката за защита и сигурност в трите служебни държавни управления и по време на постоянния кабинет, когато и Външно министерство, и Министерство на защитата бяха на практика под контрола на президента ". Това сподели Велизар Шаламанов, някогашен боен министър пред, в отговор на въпроса до каква степен се простират опциите на страната ни да лавира в връзките ни към Украйна. 

" Най-големият фактор, който оказва въздействие, отвън нападателната политика на Русия, и то освен в Украйна, и в Западните Балкани, и в Северна и в Африка, е политическата неустойчивост в България, тъй като на практика две години ние нямаме пълностоен парламент и пълноценно държавно управление. А имаме, също така, едни позиции на президента Радев, който има право на тези позиции, само че те по никакъв метод не оказват помощ да укрепва единството на нацията и отбранителната дарба на армията ни ", споделя още специалистът. 

" Липсата на водачество, неналичието на визия и на потенциал в Народното събрание да упорстват за това, което е най-хубаво за България, докара до това, че ние сме единствената страна на източния фланг на НАТО, от Норвегия до Гърция, която е напълно подвластна, най-малко във връзка с военновъздушните сили - руски самолети, руски радари, руски зенитно-ракетни комплекси, които не могат да бъдат употребявани при едно усложняване на обстановката ", стана ясно от разбора на доцент Шаламанов. 

" България е разкъсвана, защото има доста мощна пета колона, има доста мощно навлизане на съветски специфични служби и тяхната българска агентура във всички съществени институции на страната. Степента на дезинформация и агитация, която виждаме в българските медии и в политическия хайлайф на най-високо равнище основава това разделяне ", добави някогашният боен министър.

Той акцентира, че водачите ни не умеят да водят диалози със съдружниците ни от западна Европа, Съединените щати и Канада, тъй като положителните решения се намират в диалог очи в очи сред хора, които си имат доверие. 
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР