Моментът за първото повишаване на лихвите от Европейската централна банка

...
Моментът за първото повишаване на лихвите от Европейската централна банка
Коментари Харесай

Временна слабост или продължителна криза? Този въпрос ще определи кога ЕЦБ ще вдигане лихвите

Моментът за първото повишение на лихвите от Европейската централна банка зависи от това дали настоящето закъснение на еврозоната е кратковременно намаляване или по-продължителен спад, декларира Франсоа Вилерой де Галхау, анализатор на ЕЦБ в изявление, осведоми Reuters.

ЕЦБ съобщи, че има за цел да резервира лихвените проценти на сегашните рекордно ниски стойности най-малко през лятото, само че тази политика е все по-малко в синхрон с упованията на пазарите, до момента в който растежът се забавя.

Запитан в изявление за испанския вестник El Pais дали последните данни са понижили възможностите за повишаване след лятото, Вилерой споделя, че ЕЦБ ще следи деликатно потока от стопански данни.

" Ключовият въпрос ще бъде дали забавянето е краткотрайно - с опция за отскок през тази година - или по-трайно ", споделя Вилерой, който е началник на френската централна банка и се възприема като водача, който ще наследи Марио Драги като гуверньор на ЕЦБ тази година.

Той прибавя, че е налице мощно доближаване на мненията в Управителния съвет на ЕЦБ за метода към идващото повишение и еластичност във връзка с точния миг.

ЕЦБ ще има среща на 7 март, когато се чака личният състав на банката да понижи прогнозите за растежа и инфлацията, защото еврозоната претърпява най-голямо закъснение от половин десетилетие насам.

Вилерой декларира, че устойчивото вътрешно търсене в Германия, Франция и Испания резервира невисок риска от криза, въпреки че вероятността е замъглена от опасността от протекционизъм в световен проект и несигурността към Брекзит в Европа.

В този стопански подтекст той споделя, че ЕЦБ ще бъде " прагматична " в потреблението на трите си съществени инструмента за политика: запасите от активи, лихвените проценти и даването на ликвидност.

По последната точка членът на борда на ЕЦБ Бенойт Коуре съобщи в петък, че ЕЦБ разисква концепцията за издаване на нови многогодишни заеми на банки, които в някои страни ще са изправени пред непреодолими финансови компликации през идната година, когато предходните заеми би трябвало да бъдат изплатени.

Банките в Италия и в други южноевропейски страни могат да се сблъскат с проблеми с финансирането, защото наближава датата за погашение на последната целева интервенция по дълготрайно рефинансиране (ЦОДР) на ЕЦБ през 2020 година

Вилерой споделя, че инструментите за ликвидност би трябвало да се употребяват единствено в случай че естеството на случая е паричната политика и " не може да бъдат предопределени за характерните потребности на някои банки или някои юрисдикции ". /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР